Logistieke hub: verzending en shipping 4.0
Logistieke hubs zijn onmisbaar geworden om het hoofd te bieden aan de grote uitdagingen van de e-commerce logistiek: retourbeheer en uiterst snelle levering van bestellingen. Hierdoor moeten bedrijven zich dichter bij grote steden en belangrijke verkeersknooppunten gaan vestigen om een efficiënte last mile te garanderen.
In dit artikel bekijken we wat een logistieke hub is, met welke aspecten rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen ervan en welke rol deze speelt in de hedendaagse logistiek.
Wat is een logistieke hub?
Een logistieke hub is een logistieke inrichting waar alle activiteiten plaatsvinden in verband met het vervoer, de indeling, de verzending en de distributie van goederen voor nationaal en internationaal vervoer.
Logistieke hubs zijn dus logistieke inrichtingen die goed gelegen zijn, bij voorkeur dicht bij grote steden of langs belangrijke verkeersknooppunten, zoals havens of luchthavens. Dit vergemakkelijkt de werking en optimaliseert de supply chain.
Deze hubs bestaan vaak uit meerdere magazijnen, kantoorgebouwen en distributiecentra. Je vindt er vaak een grote verscheidenheid aan bedrijven, die profiteren van de uitstekende geografische ligging om hun logistiek te optimaliseren. Er zijn ook logistieke hubs waar slechts één bedrijf is gevestigd, meestal logistieke ondernemingen of bedrijven met een grote vraag naar producten.
Je vindt maar zelden productiecentra in logistieke hubs. De belangrijkste functie van een hub is het sneller verzenden en leveren van producten aan de eindklant.
Voordelen van een logistieke hub
Een hub is dus een manier om de logistieke dienstverlening te verbeteren. Bedrijven die ervoor kiezen om zich in zo'n hub te vestigen genieten van de volgende voordelen:
- Efficiënte verzending van producten: een logistieke hub garandeert flexibiliteit bij de verzending en ontvangst van producten met multimodaal vervoer.
- Lagere werkingskosten: de logistieke hub moet afgestemd worden op het productie- en distributiecentrum om kostenoverschrijdingen te vermijden in belangrijke fasen zoals orderpicking of het verzamelen van bestellingen.
- Aanpassing aan e-commerce logistiek: een logistiek centrum dicht bij een grote stad verkort de levertijden en maakt een beter beheer van de last mile mogelijk.
Door te kiezen voor een logistieke hub kan een magazijn beschikken over een inrichting die gespecialiseerd is in het beheren van zendingen en leveringen aan de eindklant. In overleg met het hoofdmagazijn kan de hub diensten leveren met toegevoegde waarde, zoals orderpicking en cross-docking of retourbeheer.
Locatie van een logistieke hub
Een logistieke hub is een geheel van magazijnen en logistieke en administratieve systemen die tot doel hebben de verzending van goederen te versnellen. Deze platforms zijn gelegen op uitgekiende locaties, binnen het bereik van grote steden, dicht bij de belangrijkste havens en luchthavens van een land, en langs de belangrijkste verkeersknooppunten.
Deze magazijnen moeten goed bereikbar zijn, zodat de goederen sneller kunnen worden ontvangen vanuit het distributiecentrum of van andere leveranciers. Een gebrekkige of ontoereikende toegang kan leiden tot vertragingen bij bestellingen en coördinatiefouten die de bedrijven op het platform minder concurrerend maken.
Bij het kiezen van de ligging voor deze logistieke hubs is het van essentieel belang het juiste type transport voor de hub te bepalen. Deze platforms omvatten niet alleen opslagplaatsen, maar ook kantoren, dienstruimten of douanekantoren (in havens en luchthavens). Daarom is het essentieel dat het logistiek centrum juist wordt ingericht, zodat alles op elkaar kan worden afgestemd om zo de activiteiten te stroomlijnen.
Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een logistieke hub?
Een logistieke hub bestaat uit meerdere magazijnen die eigendom zijn van een of meer bedrijven, die allemaal belast zijn met het beheren van de logistiek en het leveren van bestellingen. Het is dus essentieel om het logistieke platform correct te organiseren om zo te profiteren van de bevoorrechte ligging. Om de indeling van het logistieke centrum te ontwerpen is een voorafgaande analyse nodig om de toegangen tot elk gebouw te bepalen, waar de laadkades moeten komen en vooral hoe de circulatie van voertuigen, behandelingsapparatuur en mensen binnen de logistieke ruimte moet verlopen.
Bij het inrichten van de hub moet niet alleen rekening worden gehouden met de huidige vraag naar de producten. Of het nu gaat om één of meerdere bedrijven, het is essentieel om een investerings- en ontwikkelingsplan te hebben. In dat plan moet men rekening houden met de schaalvergroting de opslagsystemen en orderpicking in elk gebouw en de hub zelf.
Om de levertijden te verkorten, automatiseren bedrijven hun processen: ze integreren transportbanden voor pallets en dozen en opslagsystemen met magazijnkranen. Ze versnellen de afvoer en opslag van goederen en zorgen ervoor dat laadeenheden niet worden beschadigd tijdens magazijnwerkzaamheden. Logistieke hubs maken vaak gebruik van de nieuwste technologie in al hun activiteiten: van controleposten voor inkomende goederen in de ontvangst- en opslagruimte tot geautomatiseerde laaddokken en sorteerders om de verzending en het transport van goederen te stroomlijnen.
Dit was bijvoorbeeld het geval bij de nieuwe logistieke hub van het bedrijf Intersurgical in Litouwen. Het nieuwe logistieke centrum omvatte ook een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn van meer dan 30 meter hoog en ontvangt meer dan 500 pallets per dag uit de andere fabrieken van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, Italië en China. "We zijn blij dat we in zeer korte tijd alle processen met betrekking tot onze logistiek beter onder controle hebben gekregen. Dit zal in de toekomst essentieel blijken, aangezien we ons bedrijf willen laten groeien en dit centrum als de spil van ons wereldwijde distributienetwerk blijven behouden", aldus Martynas Tamosiunas, Supply Chain Manager van de Intersurgical Group.
De inrichting is niet het enige ontwerpproces dat belangrijk is bij de bouw van een logistieke hub. In een logistieke hub zoals die van Intersurgical in Litouwen ligt de prioriteit bij het beperken van de kosten en de leveringstermijnen van bestellingen. Dit vereist een Warehouse Management Systeem (WMS) dat fungeert als het brein van de hub en alle activiteiten in het distributiecentrum en het logistieke platform coördineert.
De software controleert de voorraad in de verschillende magazijnen van het bedrijf op elk moment. De logistiek manager, alsook de klant als het gaat om een logistiek bedrijf, wil volledige transparantie over de voorraad en de status van elke bestelling.
Het WMS stemt ook af met de software van de verschillende transportbedrijven om de levering aan de eindklant te versnellen. Dankzij Multi Carrier Shipping Software kan de logistieke hub de verzending automatiseren aan de hand van criteria zoals de transportroute, eindklant en zelfs transportbedrijf.
Logistieke hub: verzending vanaf een bevoorrechte locatie
Logistieke hubs hebben zich bewezen als de ideale oplossing om de levertijd van bestellingen te verkorten. Dankzij de gunstige ligging, dicht bij de belangrijkste verkeersknooppunten worden goederen sneller vervoerd, hetgeen resulteert in een efficiënte last mile.
Deze logistieke platforms zijn niet alleen afhankelijk van een goede locatie. Logistieke hubs moeten worden uitgerust met de nieuwste technologie om de prestaties te verbeteren. Nieuwe consumententrends zoals omnichannel vereisen bijvoorbeeld niet alleen de nabijheid van grote steden, maar ook de automatisering van activiteiten om het risico van foutieve bestellingen uit te sluiten.
Bij Mecalux ondersteunen wij onze klanten al meer dan 50 jaar met oplossingen die hen helpen om beter te concurreren bij het verzenden van bestellingen. Neem contact met ons op en een expert zal u adviseren hoe u uw processen kunt automatiseren en digitaliseren om de prestaties van uw logistieke hub te verhogen.