Zeven logistieke trends voor 2023
De logistieke trends voor 2023 wijzen in de richting van een magazijn met steeds meer robots en automatisering. Technologische innovaties zoals digital twins of cloud computing maken logistieke activiteiten wendbaarder, veiliger en betrouwbaarder.
In een veranderende omgeving vraagt de toeleveringsketen om oplossingen die de uitdagingen van Logistiek 4.0 beter aankunnen. Dit zijn zeven van de belangrijkste trends die de logistiek in 2023 zullen bepalen.
1. Gesimuleerde magazijnen
Simulaties met behulp van digital twins bieden bedrijven een groter concurrentievermogen. Hierbij worden virtuele replica's van objecten of processen gebouwd, om de werking van hun fysieke tegenhangers na te bootsen.
Deze virtuele kopie van de processen maakt het mogelijk de lay-out van het magazijn en de flows van operatoren en goederen te simuleren. Dankzij de driedimensionale weergave van het magazijn kan de klant visualiseren hoe de logistiek eruit zal zien.
Zodra het magazijn operationeel is, helpt de simulatie bovendien om inefficiënties en mogelijke bottlenecks op te sporen, alsook mogelijke verbeteringen die de strategische besluitvorming vergemakkelijken. Zo kunnen er nieuwe pickingmethodes worden uitgeprobeerd of kan men de prestaties van het magazijn voorspellen als er andere opslagsystemen worden geïnstalleerd.
2. Logistieke flexibiliteit
Flexibele logistiek was de sleutel in 2022 en dat zal ook volgend jaar niet veranderen. Factoren zoals de consolidatie van omnichannel-logistiek, seizoensgebonden vraag naar producten en het beheren van retours hebben veel bedrijven ertoe gebracht hun logistiek flexibeler te maken om te kunnen concurreren.
Flexibiliteit is hierbij essentieel in alle stadia van de toeleveringsketen. Flexibele logistieke en productieprocessen garanderen de beschikbaarheid van de voorraad voor de eindklant, terwijl kostenoverschrijdingen voor de productie, opslag en transport worden beperkt. Bedrijven met elastische logistiek kunnen hun magazijnen aanpassen aan veranderingen en onvoorziene gebeurtenissen zonder de bedrijfsprestaties te verstoren. Ze zijn ook beter in staat om te concurreren in geval van verstoringen van de toeleveringsketen.
Flexibiliteit biedt ook een concurrentievoordeel bij orderpicking, een van de meest veeleisende activiteiten in de logistiek. Flexibele fulfillment is een strategie die gericht is op het aanpassen van de orderpicking aan de complexe vraag. Zo kunnen goederen vanuit elk distributiecentrum, magazijn of fysieke winkel worden verzonden.
3. Procesautomatisering via robotica
RPA-technologie (Robotic Process Automation), d.w.z. de toepassing van softwarebots voor geautomatiseerde interactie met programma's, zal in 2023 een belangrijke rol blijven spelen in bedrijfsprocessen. Robotic Process Automation wordt gebruikt om repetitieve taken te automatiseren, zoals verbinding maken met webapplicaties, gegevens kopiëren en plakken, bestanden verplaatsen of mappen en mappen aanmaken, naast andere functies.
In de logistiek kan RPA-technologie bijdragen tot het beter traceren van goederen en het bewaken van de verzendstatus van bestellingen. De RPA kan meldingen sturen over afhaaltijden, waarschuwen voor mogelijke vertragingen of een elektronisch bewijs van aflevering afleveren, via automatisch gegenereerde berichten.
Robotic Process Automation vergemakkelijkt ook de uitvoering van inkooporders op basis van geautomatiseerde criteria zoals prijs, hoeveelheid of frequentie. Softwarebots kunnen ook worden gebruikt om vraag en aanbod te voorspellen door een automatische analyse te maken van historische verkoopgegevens of marktindicatoren. Zo heeft men voldoende producten in voorraad om toekomstige bestellingen uit te voeren en een adequate veiligheidsvoorraad aan te houden.
4. Datamining
Datamining bestaat uit het analyseren van grote hoeveelheden informatie met het doel patronen te herkennen en te benutten die nuttige informatie opleveren ter ondersteuning van de zakelijke besluitvorming. In de Logistiek 4.0 kan het automatisch opsporen van patronen bij activiteiten zoals goederenontvangst, orderpicking en -retours helpen om de voorraad beter te voorspellen en meer controle te krijgen over de voorraad.
Het belang van datamining is toegenomen met de ontwikkeling van technologieën zoals big data, kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Via automatische datamining wordt informatie georganiseerd en gefilterd om deze om te zetten in relevante kennis bv. op het vlak van fraude-opsporing (financiën), het voorspellen van de vraag (verkoop en marketing) of om bottlenecks op te sporen (industrie en logistiek), naast vele andere toepassingen.
5. Cloud computing
Cloud computing verandert de manier waarop bedrijven worden beheerd en meer bepaald hoe de toeleveringsketen wordt georganiseerd. Software as a service (SaaS) zal een andere logistieke trend zijn die 2023 zal bepalen. Digitalisering van de logistiek met Warehouse Management Software (WMS) als SaaS (in de cloud) biedt toegang vanaf elk apparaat met een internetverbinding en bespaart op infrastructuur- en onderhoudskosten.
Een WMS in de cloud maakt het informatiebeheer veiliger, omdat alle gegevens die in het magazijn worden gegenereerd, worden opgeslagen met behulp van cloud computing-technologie, waarbij automatisch een back-up wordt gemaakt. Bovendien maakt cloud software digitale oplossingen flexibeler: software-as-a-service biedt een schaalbaar aantal licenties naargelang de behoeften van de klant.
6. Drones en logistiek
Drones beginnen terrein te winnen binnen de logistieke sector en worden alsmaar prominenter in 2023. Technologiemultinationals zoals Google en Amazon werken al enige tijd aan prototypes om bestellingen bij klanten te bezorgen per drone. Hoewel deze drones nog in een experimenteel stadium zitten, zou deze vorm van bezorging vele voordelen opleveren zoals lagere kosten, snellere leveringen, minder wegvervoer en minder vervuiling.
Een andere toepassing die in sommige magazijnen al in praktijk wordt gebracht, is het voorraadbeheer met drones. Hierbij vliegt de drone autonoom door het magazijn en scant deze de barcodes of RFID-tags, waarna het aantal eenheden per SKU doorgestuurd wordt naar de logistieke software. Op deze manier, en dankzij een efficiënt voorraadbeheer, kunnen voorraadafwijkingen automatisch worden opgespoord, zonder dat daarvoor specifieke middelen moeten worden ingezet.
7. Milieuvriendelijke logistiek
Milieuvriendelijke logistiek, ook bekend als duurzame logistiek, omvat het geheel van beleidsmaatregelen en -initiatieven die erop gericht zijn het milieueffect van het bedrijf te verminderen. Het milieubewustzijn wint steeds meer aan kracht en bedrijven proberen hun koolstofvoetafdruk, vervuiling en afval in alle stadia van de toeleveringsketen te verminderen.
Het gebruik van elektrische voertuigen, de uitbreiding van het aantal inzamelpunten en het gebruik van biologisch afbreekbare materialen zijn enkele van de maatregelen die bedrijven nemen om het afval te beperken en minder energie te verbruiken in hun processen.
Logistiek in 2023: nieuwe technologieën voor een betere dienstverlening
In 2022 werden automatisering en digitalisering echte pijlers van de logistieke strategie. Voor 2023 zullen bedrijven dus blijven inzetten op nieuwe technologieën om hun concurrentievermogen te behouden, processen te stroomlijnen en fouten te beperken. Het doel? Een vlotte, flexibele en daadkrachtige logistiek die zich kan aanpassen aan toekomstige uitdagingen.
Als u op zoek bent naar een efficiënt en up-to-date logistiek systeem met de nieuwste trends, neem dan contact met ons op zodat een expert u kan adviseren en u kan helpen het maximale uit uw toeleveringsketen te halen.