Flexibele automatisering van magazijnen
Iedereen praat momenteel over flexibele automatisering. Waarom is dat? Men is geneigd de automatisering van logistieke werkzaamheden te zien als een rigide proces dat weinig ruimte laat voor flexibiliteit. Deze bewering klopt niet helemaal: bij de implementatie van automatische opslagoplossingen in een magazijn of productiecentrum wordt rekening gehouden met de eventuele toekomstige uitbreidingen en wijzigingen naargelang de groeiverwachtingen van elke klant.
In dit artikel bespreken we het begrip flexibiliteit in automatische logistieke oplossingen en weerleggen we het idee dat automatisering synoniem is met starheid.
Waarom is het belangrijk om een flexibele automatisering te overwegen?
Flexibiliteit speelt een rol die steeds belangrijker wordt in de logistiek. Naarmate nieuwe consumententrends, zoals omnichannel, de processen in een magazijn transformeren, moeten intralogistieke oplossingen voldoende flexibel zijn om aangepast te kunnen worden aan een veranderende vraag of omloopsnelheid van de producten. Door de stijgende kosten van logistieke terreinen of door de kortere levertijden zijn sommige bedrijven gedwongen op zoek te gaan naar logistieke oplossingen die automatisering en flexibiliteit met elkaar combineren.
Sommige logistieke managers associëren automatisering echter nog steeds met starheid: wat als de vraag naar de producten verandert zodra het automatische magazijn operationeel is? Wat gebeurt er bij een onverwachte toename van de vraag? Zal het magazijn achterhaald raken?
Alvorens een automatiseringsproject te implementeren is het van essentieel belang een haalbaarheidsstudie uit te voeren waarbij rekening wordt gehouden met de door de klant verstrekte variabelen, zoals de verwachte groei of de verwachte toename van het aantal artikelnummers in de komende jaren.
Flexibiliteit in een automatiseringsproject betekent niet alleen dat de opslag- en transportoplossingen op maat gemaakt kunnen worden, maar ook dat de logistieke dienstverlener de business van de klant begrijpt, luistert naar zijn behoeften, en de klant vervolgens een oplossing biedt die tegemoetkomt aan zijn verwachtingen en die hem blijft ondersteunen tijdens zijn groei.
Hoe moet een flexibele magazijnautomatisering worden georganiseerd?
Om de flexibiliteit en schaalbaarheid van een automatisch magazijn te waarborgen is de fase waarin het project wordt uitgewerkt van essentieel belang. In deze fase voert de leverancier van opslagoplossingen een haalbaarheidsstudie uit waarbij rekening wordt gehouden met de reeds in het magazijn geïnstalleerde opslagsystemen, alsook met onder meer de groeiperspectieven en de productbehoeften van het bedrijf.
Deze haalbaarheidsstudie geeft een overzicht van de vereisten en behoeften van de klant met betrekking tot alle zones in het magazijn en de opslagkenmerken, zoals de laadeenheden, de beschikbare ruimte voor de magazijnstellingen en de omgevingsomstandigheden. Dit verslag houdt rekening met statistische variabelen zoals de opslagcapaciteit, maar ook met dynamische variabelen zoals de werkcycli, de aanwezige automatische apparatuur voor goederenafhandeling of het aantal medewerkers dat in het magazijn werkzaam is.
De belangrijkste toegevoegde waarde van de haalbaarheidsstudie is dat de verschillende scenario's in kaart worden gebracht die de logistieke afdeling van de klant en Mecalux overeengekomen zijn. Vervolgens gaat het project verder, en worden zowel conventionele als automatische oplossingen gekozen die het best aan de logistieke vereisten voldoen. Deze studie garandeert de flexibiliteit van het automatiseringsproces: de studie stelt een reeks oplossingen voor om het automatische magazijn uit te breiden of de goederenstromen zo nodig om te leiden.
Flexibiliteit is ook een sleutelbegrip wanneer men de implementatie van Warehouse Management Software in een logistiek distributiecentrum overweegt. Easy WMS van Mecalux is een volledig configureerbare en modulaire software die aangepast kan worden aan alle behoeften dankzij de vele moderne functionaliteiten. Het biedt bijvoorbeeld een module voor de productie, de WMS voor productie; een module voor de e-commerce, de Marketplace & E-commerce Platform Integration; of een module voor het exploiteren van big data, de Supply Chain Analytics.
De flexibiliteit bij de automatisering van de logistieke processen wordt gewaarborgd door de leverancier van intralogistieke oplossingen, die tot taak heeft de klant bij het ontwikkelingsproces te begeleiden en te allen tijde nieuwe, aan zijn activiteiten aangepaste oplossingen aan te bieden.
Automatisering en flexibiliteit: enkele concrete voorbeelden
Mecalux heeft veel ervaring in het ontwerpen en de implementeren van automatische magazijnen waarbij gerobotiseerde opslag- en transportoplossingen worden gecombineerd met Warehouse Management Software voor het beheer van de werkzaamheden. Hieronder volgen drie voorbeelden van flexibele oplossingen die bij onze klanten zijn geïnstalleerd ter ondersteuning van hun economische groei:
- Intersurgical in Litouwen: dankzij de automatische oplossingen van Mecalux zijn de goederenstromen van Intersurgical tijdens de pandemie van het coronavirus met 50% toegenomen. Het magazijn van het bedrijf in de stad Pabradė kreeg te maken met een toename van de werkdruk die werd opgelost door een flexibele en automatische logistieke aanpak.
- Porcelanosa Groep in Spanje: de uitbreiding van het automatische distributiecentrum in Venis van de Porcelanosa Groep met vijf extra gangpaden, vormt de meest recente samenwerking tussen beide ondernemingen. Porcelanosa vertrouwde Mecalux de uitbreiding van haar magazijn toe in verband met een wijziging in de afmetingen van haar laadeenheden. Deze flexibiliteit is één van de geheimen van de succesvolle samenwerking tussen de twee bedrijven: sinds 2003 heeft de toonaangevende multinational in de productie van keramiek verschillende van zijn distributiecentra met de hulp van Mecalux geautomatiseerd, zoals onder andere Ceranco of L'Antic Colonial.
- Verlhac Logistique in Frankrijk: de flexibiliteit blijft niet beperkt tot het gebruik van modulaire oplossingen maar omvat ook de onderlinge samenwerking tussen verschillende bedrijven teneinde de logistiek te optimaliseren. Zoals bij Verlhac Logistiek en haar klant ANL Packaging. Mecalux heeft voor beide bedrijven een warehouse ontworpen zodat ze naast elkaar kunnen werken en de productiviteit van beide magazijnen kunnen optimaliseren.
Automatisering ten dienste van de klant
De implementatie van een automatisch magazijn is gebaseerd op de flexibiliteit van de intralogistieke oplossingen van de leverancier die de werkzaamheden, groeiperspectieven en specifieke behoeften van elke klant inzichtelijk moet maken. De hoofdzaak is te vertrouwen op een internationale leverancier die het bedrijf kan ondersteunen terwijl het zich verder ontwikkelt.
Mecalux beschikt over een team van ingenieurs die ter beschikking staan van de klanten. In onze technologische centra ontwerpen wij oplossingen op maat die tegemoetkomen aan de vereisten, de behoeften en uiteraard de groei van uw onderneming. Als u de processen in uw magazijn wilt automatiseren, neem dan contact met ons op: een team van deskundigen zal u graag adviseren omtrent de beste oplossing voor uw onderneming.