Supply Chain 4.0 (SCM 4.0): een slimmere toeleveringsketen
Supply Chain 4.0 is een concept dat steeds populairder wordt en verwijst naar de integratie van nieuwe technologieën in de toeleveringsketen. Het doel? Gegevens en informatie over materialen integreren voor een veiligere, flexibelere en meer wendbare toeleveringsketen.
In dit artikel kijken we naar de gevolgen van Supply Chain 4.0, de oorsprong en wat de rol van operatoren zal zijn in deze nieuwe technologische omgeving.
Wat is Supply Chain 4.0? De nieuwe toeleveringsketen
Supply Chain 4.0 is een proces waarbij geavanceerde technologie en methodes voor productie- en voorraadbeheer worden toegepast die de productiviteit en efficiëntie van de gehele toeleveringsketen verbeteren.
Bij deze nieuwe trend worden technologieën gebruikt zoals blockchain, procesautomatisering, digitale transformatie, kunstmatige intelligentie, big data (vergezeld van datavisualisatie en -analyse), machine learning en het Industrial Internet of Things. Dit alles met het oog op efficiëntere inkoop, productie en distributie.
Automatisering is de belangrijkste trend geworden in Industry 4.0: in 2019 waren naar schatting 2,7 miljoen industriële robots actief in productielocaties en magazijnen over de hele wereld. Dat was een stijging van 12% ten opzichte van het jaar voordien, volgens het World Robotics Report 2020 van de International Federation of Robotics.
Supply Chain 4.0 is ontstaan om de eindklant een betere service te bieden. Enkel door gespecialiseerde logistieke software te gebruiken kunnen bedrijven een levering binnen de 24u garanderen en retourzendingen of fouten beperken.
Technologie zorgt niet alleen voor meer efficiëntie en productiviteit. De automatisering en digitalisering van processen zorgt ook voor kostenbesparingen voor bedrijven. Zo maakt additive manufacturing het mogelijk om met behulp van 3D-printing voorwerpen op grote schaal te ontwerpen en te produceren.
De toeleveringsketen profiteert van technologieën zoals kunstmatige intelligentie om in te spelen op toekomstige scenario's, inefficiënties op te sporen en problemen te voorkomen.
Voordelen (en nadelen) van Supply Chain 4.0
Van de mogelijkheid om een magazijn intelligent te maken dankzij AIoT tot het waarborgen van de integriteit van gedeelde informatie via blockchain, hier volgen de belangrijkste voordelen van Supply Chain 4.0:
- Soepelere besluitvorming: dankzij betere communicatiesystemen kunnen bedrijven meer en vlotter met elkaar communiceren. Dit verbetert en versnelt de besluitvorming.
- Efficiëntie en productiviteit: door gebruik te maken van autonome productieapparatuur, opslagsystemen, ordervoorbereiding en transport (zoals drones, mobiele robots of futuristische vrachtwagens zonder bestuurder) zal het magazijn maximaal kunnen presteren.
- Geen fouten meer: door gespecialiseerde software, zoals warehouse management systemen (WMS) te gebruiken, worden er geen fouten gemaakt bij het beheer van goederen. Dit vertaalt zich in een veel snellere service en grotere klanttevredenheid.
- Procesintegratie: met een digitale toeleveringsketen hebben alle bedrijven in elk stadium de nodige informatie over hun goederen, zodat de producten volledig traceerbaar zijn.
Kortom, Supply Chain 4.0 maakt het mogelijk productiemethoden toe te passen, zoals just-in-time of de ruimte beter te beheren (via slotting), waardoor de productie- en opslagkosten dalen.
Supply Chain 4.0 toepassen, brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee. De volledige keten automatiseren en digitaliseren is dus geen gemakkelijke opgave. Op lange termijn wegen de ROI en de soepelere workflow op tegen deze uitgaven, maar toch geven veel bedrijven er de voorkeur aan deze veranderingen geleidelijk door te voeren.
Digitalisering en automatisering, sleuteltechnologieën in SCM 4.0
De huidige toeleveringsketen vereist een gecoördineerde, soepele en efficiënte samenwerking tussen de verschillende bedrijven die er deel van uitmaken. Digitalisering en automatisering van magazijnprocessen zijn dan ook essentieel in de toelevering bij Industry 4.0.
De consument is steeds veeleisender geworden. Ze kopen en retourneren producten via meerdere kanalen en verwachten dat bestellingen in minder dan 24 uur geleverd worden. Om efficiënt het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de omnichannel-logistiek moet je kunnen vertrouwen op software die handelingen automatiseert, zoals het plaatsen van producten in het magazijn of het verzenden van bestellingen. Dit is de enige manier om fouten te elimineren die het gevolg zijn van handmatig magazijnbeheer. Dergelijke fouten zijn niet alleen duur, ze kunnen ook de reputatie van het merk schaden.
Daarom is software, en in het bijzonder een Warehouse Management Systeem (zoals Easy WMS van Mecalux), essentieel voor operatoren in een magazijn, om hun taken efficiënt en snel uit te voeren. Een WMS geeft automatisch en stap voor stap weer welke stappen ze moeten volgen. Dit zorgt voor een grotere wendbaarheid en hierdoor worden fouten geëlimineerd.
Het WMS is ook afgestemd op de rest van de bedrijfssoftware, zoals het ERP- of het MES-productiesysteem. Dankzij deze digitalisering beschikken we met één klik over alle KPI's van het magazijn (dit is bv. mogelijk met de module Supply Chain Analytics Software van Mecalux), de magazijnvoorraad afstemmen op die van de online shop (met de module Marketplaces & Ecommerce Platform Integration) of de verzending automatiseren op basis van de route van de vervoerder (Multi Carrier Shipping Software).
Digitalisering is een van de hoekstenen van Supply Chain 4.0. De andere is automatisering. Magazijnen moeten sommige of al hun processen automatiseren om producten sneller te kunnen in- en uitladen of het aantal picks per uur voor elke operator te verhogen.
Het bestaande aanbod op de markt is uitgebreid en aangepast aan de specifieke behoeften van elk bedrijf. Pickingoperaties kunnen bijvoorbeeld gedeeltelijk worden geautomatiseerd via hulpmiddelen zoals pick-to-light of voice-picking of volledig gerobotiseerd met een miniload magazijnkraan. In het geval van een palletmagazijn kan het uitnemen en opslaan van goederen in verschillende mate worden geautomatiseerd door middel van Pallet Shuttle-systemen of magazijnkranen voor pallets.
De Supply Chain 4.0-revolutie
Supply Chain 4.0 is dus een direct gevolg van de consolidatie van Industry 4.0. Dit concept is ontstaan in de Duitse industrie als gevolg van de invoering van nieuwe technologieën die de productie automatiseren en fouten in het hele fabricageproces elimineren.
Hiervoor moeten de verschillende ondernemingen die deel uitmaken van de toeleveringsketen geleidelijk technologieën zoals robotisering van magazijnen of een WMS implementeren om te komen tot een soepele en flexibele toeleveringsketen, die zich kan aanpassen aan de moeilijkheden die de huidige logistieke omgeving met zich meebrengt.
Als u de prestaties van uw magazijn wilt verbeteren en klaar bent om Supply Chain 4.0 te betreden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een van onze experts adviseert u graag over de beste logistieke oplossingen.