Smart warehousing: automatisering en Big Data
Smart warehousing maakt gebruik van de nieuwste technologie om processen als de goederenontvangst, de orderpicking en de opslag van producten efficiënter te laten verlopen.
Met een marktvolume dat volgens Logistics IQ tegen 2025 wereldwijd 27.000 miljoen dollar zal bedragen, zijn deze warehouses het speerpunt geworden van bedrijven die hun processen willen optimaliseren.
In dit artikel wordt smart warehousing geanalyseerd, en worden de voordelen van zo'n logistiek centrum uiteengezet. Ook wordt beschreven welke technologieën erbij worden toegepast.
Wat is smart warehousing?
Smart warehousing, een meer ontwikkelde versie van het automatische magazijn, is een faciliteit waar de meeste logistieke processen worden uitgevoerd door robots of automatische apparatuur voor goederenafhandeling, aangestuurd door een warehouse management systeem en aangevuld met moderne technologieën zoals machine learning, kunstmatige intelligentie, big data, augmented reality of IIoT (Industrial Internet of Things).
Dit type logistiek centrum dat deel uitmaakt van industrie 4.0 en smart factories, maakt gebruik van de nieuwste technologie om de meest repetitieve taken te schrappen, zodat de magazijnmedewerkers zich kunnen concentreren op activiteiten die waarde toevoegen aan het product.
Naast het vervangen van conventionele apparatuur voor goederenafhandeling, zoals heftrucks door magazijnkranen of zelfs door drones en robots, wordt er in slimme fabrieken gewerkt met een warehouse management systeem (WMS). Dit systeem ondersteunt de magazijnmedewerkers en stuurt de apparatuur voor goederenafhandeling aan bij processen zoals ontvangst en orderpicking, teneinde de beschikbare middelen in het magazijn te optimaliseren.
Dit type magazijn is functioneel dankzij vier sleuteltechnologieën:
- Automatisering van magazijnen.
- Warehouse Management Systemen (WMS) en andere applicaties zoals Enterprise Resource Planning (ERP), Warehouse Control System (WCS) ou Manufacturing Execution System (MES).
- Radio-frequency identification (RFID).
- Baanbrekende technologieën: zoals bijvoorbeeld blockchain, big data, en Artificial Intelligence of Things (AIoT).
Voor- en nadelen van smart warehousing
De overstap van een conventioneel magazijn naar smart warehousing biedt aanzienlijke voordelen voor de logistiek van een bedrijf. De belangrijkste voordelen:
- Optimalisering van de beschikbare middelen in het magazijn.
- Hogere productiviteit: meer in- en uitslagcycli van goederen.
- Beschikken over een permanente inventaris.
- Efficiëntie bij het klaarzetten van bestellingen door geoptimaliseerde looproutes.
- Meer flexibiliteit in de logistieke processen.
- Verbeterde veiligheid voor werknemers, opslagsystemen en goederen.
- Grotere opslagcapaciteit in het magazijn.
- Logistieke KPI’s worden in real time bijgewerkt.
- Volledig beheer van de status van de goederen.
- Nauwkeuriger anticiperen op de vraag.
- Automatische en volledige traceerbaarheid van producten.
Vertrouwen op de nieuwste technologieën in een logistiek centrum kan echter ook nadelen hebben:
- Hoge initiële investeringskosten, als gevolg van de kosten van automatische opslagsystemen en de implementatie van een WMS. Het zal geen verbazing wekken dat het rendement op de investering voor een project met deze kenmerken tussen de 4 en 7 jaar ligt, afhankelijk van het land en de sector. Terwijl de ROI van een WMS niet meer dan 18 maanden zou mogen bedragen.
- Opleidingskosten voor operators, die hun werkzaamheden zullen moeten aanpassen door deze te combineren met gerobotiseerde apparatuur voor goederenafhandeling.
Uiteindelijk integreren bedrijven geleidelijk automatische opslagoplossingen om hun logistiek centrum om te vormen tot een intelligent magazijn. Ondanks de aanvankelijke inspanningen kunnen deze magazijnen dankzij de directe voorraadbeheersing en de garantie van een optimale productiviteit de logistieke kosten van hun bedrijf verlagen.
Magazijnautomatisering
Het kenmerk van een intelligent magazijn is de vervanging van handmatig werk door robotica. Veel automatische opslagoplossingen kunnen in een magazijn worden geïntegreerd: van magazijnkranen om goederen sneller in- en uit te kunnen slaan, tot cobots die het pickingproces versnellen. De belangrijkste systemen:
- Automatische opslagsystemen: Deze categorie omvat alle elementen die het in- en uitslaan van laadeenheden in de magazijnstellingen vergemakkelijken. Daartoe behoren de magazijnkranen, de Pallet Shuttle, de Miniload voor magazijnbakken en automisch geleide voertuigen AGV's.
- Automatische transportsystemen: automatische opslaglossingen die de verplaatsing van goederen van de ene zone van het magazijn naar de andere versnellen. Bijvoorbeeld transportbanen voor het verplaatsen van magazijnbakken of pallets, elektrische monorailsytemen (EMS), drones of zelfstandige robots.
- Oplossingen voor het klaarzetten van bestellingen: alle automatische systemen die de operator in staat stellen het orderpicken te versnellen. Deze categorie omvat oplossingen zoals «pick-to-light» of «voice-picking», maar ook robotarmen of orderverzamelstations met een hoog rendement.
Sotware en smartwarehousing
De installatie van logistieke software is van essentieel belang om een volledig beheer van de magazijnvoorraad te garanderen, en vooral om de traceerbaarheid van het product tijdens het hele traject in het magazijn te garanderen, een logistiek kenmerk dat steeds meer wordt gevraagd door bedrijven. Er bestaan tal van applicaties die, wanneer ze worden gesynchroniseerd met het ERP van een bedrijf, alle processen efficiënter maken. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste:
- Warehouse Management Systeem (WMS): vormt het brein van het magazijn, aangezien het verantwoordelijk is voor de coördinatie van alle processen die in het magazijn plaatsvinden, van de goederenontvangst tot de verzending van de bestellingen. Easy WMS van Mecalux, omvat tot 80 geavanceerde functionaliteiten, van het beheer van de leveringsroutes tot cross-docking of wave picking.
- Warehouse Control System (WCS): coördineert de functionaliteiten van de verschillende automatische apparatuur voor goederenafhandeling met de opdrachten van het WMS. Het betreft een fundamenteel element van intelligente magazijnen, aangezien het de goede werking van de hele installatie garandeert.
- Manufacturing Execution System (MES): bij smart warehousing en productielijnen vergemakkelijkt dit computersysteem de planning van de productieactiviteiten, en de toewijzing van taken aan alle magazijnmedewerkers. Daarnaast controleert het ook de kwaliteit van zowel de gebruikte grondstoffen als het eindproduct.
Radio-frequency identification (RFID)
In slimme magazijnen worden RFID-tags steeds meer gebruikt als coderingssysteem voor goederen. Deze tags vervangen de traditionele streepjescodes. Waarom?
Het RFID-systeem maakt gebruik van radiogolven om informatie uit te wisselen, zodat de locatie van de gehele voorraad bekend is zonder dat afzonderlijke tags hoeven te worden uitgelezen.
Het is niet nodig om een magazijn uit te rusten met intelligente apparatuur, want een automatisch magazijn kan perfect functioneren met barcodes en doet dat in de meeste gevallen ook.
Hoogwaardige technologieën: IIoT, big data en blockchain
Innovatie, onderzoek en de integratie van nieuwe technologieën in de logistiek van een onderneming is een fundamenteel kenmerk van automatische magazijnen. Hoewel er voortdurend nieuwe uitvindingen opduiken die niet alleen de sector, maar de hele samenleving beïnvloeden, hebben deze trends het meeste potentieel om een radicale verandering in het magazijn teweeg te brengen:
- AIoT: de combinatie van kunstmatige intelligentie en IoT. Het vermogen van objecten om met elkaar te interageren zonder menselijke tussenkomst. Deze technologie zal de installatie van onbemande magazijnen, zoals dark warehouses, bevorderen.
- Big data: de implementatie van methoden voor voortdurende verbetering is van essentieel belang om het concurrentievermogen van een onderneming te waarborgen. Het in kaart brengen en analyseren van processen is van essentieel belang om vast te stellen welke voor verbetering vatbaar zijn. Toepassingen, zoals Supply Chain Analytics, helpen de logistiek manager zijn activiteiten een toegevoegde waarde te bieden, door informatie te verzamelen en te structureren met betrekking tot alles wat er in het magazijn gebeurt.
Smart warehouse: optimalisatie en productiviteit voor een nieuwe logistiek
Smart warehouses zijn ontwikkeld om de logistiek van bedrijven efficiënter te maken, de kosten te drukken en de in- en uitslagcycli van goederen te optimaliseren.
Daarom installeren steeds meer bedrijven automatische opslagsystemen en worden de processen gedigitaliseerd, omdat dit de enige manier is om de productiviteit en de traceerbaarheid van de producten te garanderen.
Mecalux ontwerpt al meer dan 50 jaar opslaglossingen op maat, die aan de behoeften van onze klanten tegemoetkomen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, een expert zal uw magazijn evalueren en u persoonlijk advies geven.