5 voorbeelden van geautomatiseerde magazijnen
Als we een aantal praktische voorbeelden geven van automatische magazijnen zal u waarschijnlijk goed begrijpen hoe ze werken en wat hun bijdrage is aan de logistiek van een bedrijf. Automatische magazijnen zijn vaak de optimale oplossing wanneer een bedrijf veel logistieke activiteiten kent. Een soepelere goederenstroom, hogere productiviteit, veiligere processen, betere voorraadcontrole en een aanzienlijke vermindering van het aantal fouten zijn enkele van de vele voordelen van geautomatiseerde magazijnen.
Een goed voorbeeld van een geautomatiseerd magazijn is een magazijn waarin het vervoer, de opslag en het beheer van goederen gerobotiseerd en gedigitaliseerd zijn. Dit betekent dat systemen zoals magazijnkranen voor pallets, miniloadkranen voor dozen, transportbanden of andere geautomatiseerde behandelingsapparatuur zoals de Pallet Shuttle worden gebruikt. Ze worden allemaal beheerd door software (meestal warehouse management software).
Bij Mecalux hebben we uitgebreide ervaring met de bouw van verschillende soorten automatische magazijnen over de hele wereld. Van automatische magazijnen met eenvoudige en compacte palletstellingen tot automatische magazijnen voor dozen, tot bevroren opslag en aardbevingsbestendige installaties. Laten we eens kijken naar de top 5 geautomatiseerde magazijnen van Mecalux:
Voorbeeld 1: een van de grootste automatische hoogbouwmagazijnen in Europa
Hayat Kimya vertrouwde Mecalux de bouw toe van een van de grootste automatische magazijnen voor pallets in Turkije. Het magazijn van de toonaangevende Euraziatische fabrikant van hygiëne- en schoonmaakproducten is 120 meter lang, 105 meter breed en 46 meter hoog.
Dit automatische magazijn is een hoogbouwmagazijn, waarbij de stellingen zelf de structuur vormen die het gebouw ondersteunt. Dit type constructie heeft het voordeel dat het economischer is en een grotere opslagcapaciteit biedt. Aangezien het gebouw werd opgetrokken in een regio met veel aardbevingen moest het bovendien speciaal worden versterkt met 10.000 ton staal (waarvan 2.000 ton extra anti-seismische versteviging).
Het magazijn biedt ruimte aan 161.000 pallets en het bedrijf kan zo zijn grote ordervolume centraliseren in één volledig geautomatiseerd magazijn waarin 15 magazijnkranen gemiddeld 6.500 inkomende pallets en 7.000 uitgaande pallets verplaatsen volgens de instructies van Easy WMS, het magazijnbeheerprogramma van Mecalux. Het logistieke centrum is ook verbonden met drie fabrieken van Hayat via verhoogde tunnels met transportbanden en kranen.
Tarik Demiryakan, hoofd logistiek bij Hayat Kimya, zegt: "We hebben veel geïnvesteerd in dit magazijn en we zijn erg blij dat we er direct voordeel van hebben. We hebben veel kunnen besparen door onze externe opslag te sluiten en een centraal magazijn te bouwen. Zo sparen we ook veel transport tussen onze verschillende vestigingen uit".
Voorbeeld 2: automatisch magazijn met Pallet Shuttle voor de behandeling van 100.000 ton bevroren aardappelen
Bem Brasil, een fabrikant van diepvriesfrieten, koos voor het Pallet Shuttle-systeem van Mecalux. In dit type geautomatiseerd magazijn brengt een magazijnkraan (vergelijkbaar met een gewone kraan) een pallet shuttle naar het begin van de stelling. Het karretje rijdt automatisch naar binnen en haalt de pallets eruit of legt ze neer.
Het magazijn van Bem Brasil gebruikt dit systeem om meer dan 33.000 pallets te beheren. Deze pallets bevatten de grondstoffen die in de productieprocessen worden gebruikt alsook eindproducten die klaar zijn voor verzending.
Dit magazijn is ook een hoogbouwmagazijn met drie gangen van 143 meter lang met een 25 meter hoog stellingblok. Aangezien de voedingsproducten bevroren zijn, dient het magazijn tevens als vriesruimte en werkt dus bij een constante temperatuur van -30°C. João Emílio Rocheto, directeur van Bem Brasil, vindt het Pallet Shuttle-systeem ideaal voor omdat er minder energie nodig is om het magazijn te koelen: "Dankzij de gerobotiseerde werking kunnen we onze energiekosten verlagen, de levenskwaliteit van de werknemers verbeteren en de efficiëntie in de behandeling en bewaring van goederen opdrijven".
Voorbeeld 3: een automatische magazijn dat de productiviteit met 25% verhoogt
De Franse gereedschapsfabrikant SAM Outillage heeft zijn magazijn in Saint-Etienne volledig omgebouwd. Het verouderde magazijn dat overvol stond maakt nu optimaal gebruik van elke millimeter en de verwerkingscapaciteit is enorm gestegen. De automatische magazijnen in de vorige voorbeelden verplaatsten goederen op pallets. Hier gaat het om een automatisch magazijn voor kleine onderdelen, georganiseerd in dozen.
Dit automatische magazijn voor dozen bestaat uit drie gangen van 40 meter lang met dubbeldiepe stellingen. De dozen worden verzameld en in de stellingen geplaatst via miniloadkranen (vergelijkbaar met miniloadkranen voor pallets, maar kleiner van formaat). Met deze opstelling kunnen tot 20.000 dozen worden opgeslagen, waardoor het een perfecte oplossing is voor het groeperen van producten. Het bewijs hiervan is dat SAM nu 80% van haar SKU's opslaat in het automatische magazijn voor dozen. Dankzij de toegenomen flexibiliteit via automatisering kon men de productiviteit van alle activiteiten met 25% verhogen en bestellingen binnen de 24 uur leveren.
Het nieuwe automatische dozenmagazijn van SAM wordt beheerd door Easy WMS, het WMS van Mecalux dat de verschillende aspecten beheert: ontvangst, zone voor productaanpassing, aanmaak van kits, voorbereiding van bestellingen en verzending.
Voorbeeld 4: de Pallet Shuttle met karretje verwerkt 4.000 orders per dag
Logistieke speler Luís Simões bouwde met Mecalux een automatische magazijn uitgerust met het Pallet Shuttle-systeem met karretjes dat beheerd wordt door Easy WMS. In tegenstelling tot de Pallet Shuttle met magazijnkraan die we in het voorbeeld van Bem Brasil hebben gezien, zorgt dit systeem met shuttles voor meer beweeglijkheid en dynamiek in de goederenstroom. Waarom? In plaats van één magazijnkraan die alle opslagniveaus bedient, wordt op elk niveau een shuttle geïnstalleerd, waardoor het aantal cycli per uur veel hoger ligt.
Voor Luís Simões zijn op elk opslagniveau twee shuttles geplaatst om de doorvoer te verdubbelen en de ononderbroken werking van het magazijn tijdens onderhoudswerkzaamheden te garanderen. Dit magazijn dient als tijdelijke buffer en organiseert, ordent en plant meer dan 4.000 orders per dag voor allerhande bedrijven, voornamelijk in de voeding, drank, parfumerie, cosmetica en detailhandel.
Aangezien het systeem werkt met groepering is het beschikbare oppervlak geoptimaliseerd. In dit verband verklaart Rui Simões, manager van de afdelingen logistiek en innovatie van het bedrijf, dat "het duidelijk is dat de efficiëntie van onze activiteiten aanzienlijk is toegenomen. Om het grote aantal pallets dat we hebben op te slaan, zouden we een ruimte van 9.000 m² nodig hebben. Dankzij het automatische magazijn hebben we slechts 6.500 m² nodig."
Voorbeeld 5: automatische magazijn in de medische sector om de toegenomen activiteit als gevolg van COVID-19 op te vangen
Intersurgical is een multinational die medische hulpmiddelen voor zorg aan de luchtwegen ontwerpt, produceert en verdeelt. Het aantal bewegingen in het magazijn is met 50% toegenomen vanwege de COVID-19 pandemie. Het resultaat? Het bedrijf is erin geslaagd om in recordtijd een miljoen beademingsapparaten te verdelen naar de ziekenhuizen van Litouwen. Wat was hun geheim om dit snel en zonder fouten te doen? Een flexibele en operationele logistiek die 24 uur per dag beschikbaar is dankzij de automatisering van de opslagsystemen van Mecalux.
Intersurgical heeft onlangs in Litouwen een van de grootste magazijnen in de Baltische landen geopend dankzij z'n strategie van logistieke centralisatie. Met een capaciteit voor 50.400 pallets bestaat het automatische magazijn uit acht gangen van 121 meter lang met 30 m hoge dubbeldiepe stellingen. Deze opstelling met hoge dichtheid betekent dat de stellingen twee pallets op hetzelfde opslagniveau kunnen plaatsen, waarbij de ene pallet achter de ander wordt gezet. Om het de verste pallet te bereiken, zijn de magazijnkranen uitgerust met telescopische vorken.
Dankzij de automatisering kan het bedrijf ook één van de basisvoorwaarden vervullen in de farmaceutische logistiek en het beheer van medische hulpmiddelen: steriel werken. Omdat de logistieke activiteiten worden uitgevoerd door robots, hoeven de operatoren de goederen niet handmatig te behandelen. Bovendien maakt de traceerbaarheid van de producten die Easy WMS biedt het mogelijk om de goederen in real time te volgen vanaf het moment dat ze uit de productie komen tot aan de verzending, wat essentieel is als het gaat om producten voor operatiezalen en ziekenhuizen.
Automatisering, de sleutel tot efficiënte logistiek
Het gebruik van technologie en robotisering in logistieke processen is absoluut noodzakelijk geworden bij het beheer van de logistiek van bedrijven met een groot volume.
Als u denkt dat ook uw bedrijf baat heeft bij automatisering, ongeacht het product dat het verwerkt en de sector waarin het werkzaam is, neem dan contact met ons op. Wij hebben meer dan 50 jaar ervaring in het helpen van bedrijven bij het vinden van het geautomatiseerde opslagsysteem dat het beste past bij hun logistiek.