Geautomatiseerde magazijnen: meer ruimte en sneller
Geautomatiseerde magazijnen zijn logistieke gebouwen waarin de meeste bewegingen en handelingen automatisch worden uitgevoerd met behulp van apparatuur zoals magazijnkranen, transportbanden of monorails.
We leven in een geglobaliseerde wereld waar Logistics 4.0 alles bepaalt en waar bedrijven hun kosten moeten verlagen en hun activiteiten moeten stroomlijnen om beter te kunnen concurreren. Veel bedrijven overwegen daarom hun processen te automatiseren om zo de foutenlast te verkleinen en de productiviteit te verhogen.
In dit artikel gaan we in op de voordelen van automatische magazijnen en waar bedrijven rekening mee moeten houden als ze overwegen de stap te zetten naar geautomatiseerde verwerkingsapparatuur om hun toeleveringsketen een impuls te geven.
Voordelen van geautomatiseerde magazijnen
Geautomatiseerde magazijnen zijn oplossingen waarmee de opslag, voorbereiding en verzending van alle soorten producten kan worden beheerd, geoptimaliseerd en versneld. Bedrijven gebruiken geautomatiseerde magazijnen om van de volgende voordelen te genieten:
- Productiviteit en hoge beschikbaarheid. Geautomatiseerde magazijnen zorgen voor een continue en ononderbroken stroom van inkomende en uitgaande goederen. De transportapparatuur is 24 uur per dag beschikbaar.
- Lagere arbeidskosten. De goederen worden automatisch verplaatst door machines. Zo kunnen heftruckchauffeurs, voorbereiders en administratief personeel zich wijden aan taken die meer waarde opleveren.
- Lagere onderhoudskosten. Geautomatiseerde goederenbehandeling vermindert de impact en slijtage van de gebruikte transportapparatuur door verkeerd gebruik.
- Veiligheid van het personeel. Automatische magazijnen zijn ontworpen om de menselijke aanwezigheid tot een minimum te beperken. Daardoor zijn de operatoren beter beschermd en is hun werkomgeving meer ergonomisch.
- Veiligheid van goederen. De producten liggen ontoegankelijk opgeslagen en blijven dus in perfecte staat: de goederen gaan niet verloren en worden niet beschadigd.
- Permanente inventaris. Elk automatisch magazijn beschikt over een Warehouse Management Systeem (WMS) dat de voorraad in real time identificeert en controleert. De historiek van de verplaatsingen wordt bijgehouden, dus kan de traceerbaarheid van de producten strikt worden gegarandeerd.
- Gebruik van de ruimte. Deze oplossing optimaliseert het beschikbare oppervlak om de grootst mogelijke opslagcapaciteit te bieden. Automatische magazijnen zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan de bijzonderheden van elk gebouw. Tegelijkertijd zijn ze schaalbaar en kunnen ze naar behoefte worden uitgebreid.
Voordat men een magazijn kan automatiseren en al deze voordelen kan benutten, is gespecialiseerd advies nodig. Adviseurs moeten de behoeften van het bedrijf en de beperkingen en specifieke kenmerken van de logistiek eerst in kaart brengen, om voor elke situatie de beste oplossing te vinden. Mecalux heeft uitgebreide ervaring opgedaan met het automatiseren van magazijnen over de hele wereld.
Met welke factoren moet u rekening houden voordat u een automatisch magazijn plaatst?
Voordat een automatisch magazijn wordt opgezet, moet eerst worden nagedacht over de doelstellingen van het bedrijf: welke behoeften heeft het, welke verbeteringen zijn wenselijk en wat is de verwachte toekomstige groei?
Een bedrijf kan ofwel een bestaand magazijn automatiseren, waarbij traditionele opslagsystemen worden vervangen door geautomatiseerde installaties (magazijnkranen en transportbanden die de goederen vervoeren in plaats van operatoren), ofwel een nieuw automatisch magazijn vanaf nul opstarten.
Als u overweegt een volledige nieuw automatische magazijn te bouwen, behoort een hoogbouwmagazijn tot de mogelijkheden. Deze oplossing maakt volledig gebruik van de beschikbare ruimte voor een maximale opslagcapaciteit. Bij de automatisering van een bestaand magazijn is het bedrijf afhankelijk van de beschikbare ruimte, de indeling van het magazijn en de organisatie van de activiteiten.
Voor welke optie u ook kiest, eerst moeten enkele indicatoren over de werking van het bedrijf worden geanalyseerd:
Goederen
Dit is de belangrijkste troef van de onderneming en de volgende aspecten moet dus grondig worden bestudeerd:
- Gebruikte laadeenheden (pallets of dozen).
- Afmetingen en gewicht van de producten.
- Hoeveelheid producten die moet worden opgeslagen.
- Aantal onder te brengen SKU's en bijhorende informatie.
- Kenmerken van de goederen (weerstand, gevoeligheid voor brand of vocht, enz.)
- Niveau van de vraag en omloopsnelheid.
Met al deze gegevens kan het ideale opslagsysteem worden gekozen en kunnen de afmetingen van de opslaglocaties worden vastgesteld. De magazijnbeheerder kan zich ook een beeld vormen van hoe de activiteiten zullen verlopen en welke werkplekken hij of zij zal moeten inrichten.
Ruimte
Als het plan is om de automatische installatie onder te brengen in een bestaand gebouw, moet er een grondige analyse gebeuren van:
- De vorm en de afmetingen van het gebouw.
- De kenmerken of beperkingen met betrekking tot toegang, vloeren, ramen, pilaren, enz.
- De draagkracht van de ondergrond.
- De bouwvoorschriften van de zone waar het gebouw staat.
- Verplichte seismische berekeningen.
Met deze informatie kan het bedrijf dat de opslagsystemen levert stellingen met de juiste sterkte ontwerpen en er vooral voor zorgen dat elke beschikbare millimeter wordt benut om de hoogst mogelijke opslagcapaciteit te bereiken.
Gebruikte apparatuur
Eenmaal de stellingen en transportapparatuur vastliggen, moeten we rekening houden met het volgende:
- Afmetingen, hoeveelheid en draagvermogen van de stellingen.
- Kenmerken van de te gebruiken transportmiddelen, bijvoorbeeld maximale hefhoogte en laadvermogen.
- De mogelijkheid om nieuwe apparatuur voor het magazijn aan te schaffen.
Dit bepaalt of eventueel nieuwe apparatuur noodzakelijk is, of er beperkingen zijn en of een uitbreiding van de opslagcapaciteit mogelijk is.
Flows en omloopsnelheid
Er wordt rekening gehouden met de omvang en de indeling van het magazijn, alsook met de manier waarop de verschillende activiteiten momenteel worden verricht:
- Hoe zit het met de ingangen (hoe vaak worden ze gebruikt en voor welk volume).
- Hoe worden de goederen behandeld.
- Hoe worden de bestellingen voorbereid (hoeveelheid en aantal lijnen per bestelling).
- Hoe zit het met de verzendingen (hoe worden de bestellingen gesorteerd, hoe vaak en hoeveel).
Met al deze gegevens en de juiste analyse kan de meest geschikte oplossing worden gevonden: geautomatiseerd of traditioneel. Bedrijven met een grote stroom inkomende en uitgaande goederen doen bijvoorbeeld vaak een beroep op automatisering vanwege de grote wendbaarheid die magazijnkranen en transportbanden bieden. Anderzijds kiezen bedrijven met een lager tempo eerder voor niet-geautomatiseerde oplossingen.
Er is geen vuistregel die bepaalt welk opslagsysteem het beste aan de behoeften van een bedrijf kan voldoen. De optimale oplossing is er een die voldoet aan de eisen en beperkingen van elk specifiek geval.
Opslagsystemen voor automatische opslag
Een analyse van de specifieke kenmerken van de opslagsystemen vormt een goede basis voor het nemen van een beslissing. Om te beginnen kunnen we automatische opslagsystemen in twee grote types onderverdelen: systemen met rechtstreekse toegang (de goederen zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit het gangpad) of systemen met groepering (de goederen zijn minder gemakkelijk toegankelijk, maar de magazijnruimte wordt beter benut). Bemerk dat beide types elkaar niet uitsluiten, maar in dezelfde ruimte naast elkaar kunnen bestaan.
Systemen met rechtstreekse toegang
Een traditioneel magazijn kan relatief gemakkelijk worden geautomatiseerd door enkele en dubbeldiepe palletstellingen te installeren, samen met automatische trilaterale magazijnkranen. Een van de bijzondere kenmerken van zo'n kraan is dat ze zich aanpast aan elk magazijn dat wordt beheerd met door een operator bediende tridirectionele smallegangentrucks. De toepassing ervan in bestaande magazijnen is dus eenvoudig, aangezien de structuur niet hoeft te worden gewijzigd. Een laatste pluspunt is dat de investering zich zeer snel terugverdient.
Als de mogelijkheid echter bestaat om een automatisch magazijn vanaf nul op te bouwen, kiest men meestal voor magazijnkranen voor pallets (geen automatische trilaterale magazijnkranen). Deze kranen kunnen worden geïnstalleerd in hogere magazijnen (het MT-5 model van Mecalux kan tot 45 m hoog gaan), wat resulteert in een grotere opslagcapaciteit.
Systemen voor groepering
Systemen voor groepering zijn groepen stellingen die maximaal gebruik maken van de oppervlakte om een zo groot mogelijke opslagcapaciteit te bieden. Dit betekent evenwel dat een deel van de goederen niet rechtstreeks vanuit het gangpad te bereiken is. De opslagsystemen voor gegroepeerde opslag die meestal gebruikt worden in traditionele magazijnen zijn: inrijstellingen, doorrolstellingen, pushback stellingen en het Pallet Shuttle-systeem.
Bij de overschakeling op geautomatiseerde magazijnen kunnen alleen doorrolstellingen of Pallet Shuttle-systemen volledig worden geautomatiseerd. In beide gevallen moet een magazijnkraan worden ingebouwd om de goederen te behandelen en de pallets in en uit te rijden. En als u kiest voor de Pallet Shuttle-opstelling, wordt het automatische Pallet Shuttle-model gebruikt, waarbij geen bediening door een operator noodzakelijk is.
Een geautomatiseerd magazijn met gegroepeerde opslag maakt veel beter gebruik van de ruimte, omdat het een grotere opslagcapaciteit biedt dan stellingen met enkele of dubbele diepte en tegelijkertijd aan snelheid wint. Zoals bij alle compacte systemen is dit type oplossing echter alleen haalbaar als er niet te veel verschillende SKU's zijn.
Naar een geautomatiseerd magazijn
Als u overweegt uw magazijn te automatiseren, adviseren wij u het advies in te winnen van deskundigen die u kunnen begeleiden en de meest geschikte oplossing kunnen voorstellen.
Bij Mecalux hebben we uitgebreide ervaring in het opzetten van automatische magazijnen voor bedrijven in alle sectoren. Zo heeft de fabrikant van elektromagnetische componenten SMA Magnetics Mecalux gevraagd om hun magazijn in Zabierzów (Polen) te automatiseren door middel van trilaterale magazijnkranen om pallets in en uit te rijden.
Andere bedrijven wenden zich tot Mecalux voor het opzetten van nieuwe automatische magazijnen om hun groei te bestendigen. Dit is het geval bij het Braziliaanse logistieke bedrijf Iceport. Dit bedrijf wilde zijn positie op de Latijns-Amerikaanse markt versterken en de groei van de afgelopen jaren voortzetten, en besloot daarom een vriesruimte met grote capaciteit te bouwen. Mecalux bouwde een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn dat werkt bij een constante temperatuur van -28 ºC.
De grootte van uw magazijn, het aantal te verplaatsen pallets, de shifts en dus eigenlijk uw noden zijn doorslaggevende factoren bij het ontwerpen van een geautomatiseerd magazijn. Aarzel niet langer, neem contact met ons op zodat we de beste oplossing voor u kunnen vinden.