Automatisch magazijnsysteem: 6 trends om rekening mee te houden
Automatische magazijnsystemen vormen een opkomende trend. Steeds meer bedrijven vertrouwen op een automatisch magazijnsysteem om de logistieke processen binnen en buiten de warehouses te optimaliseren en zodoende de productiviteit te verhogen.
Volgens een studie van adviesbureau Technavio zal de markt voor robots in de logistieke sector tot 2025 met 7,07 miljard dollar toenemen. Veel bedrijven doen een beroep op een automatisch magazijnsysteem om de economische groei te bevorderen en de levering van goederen aan klanten te versnellen.
Door logistieke distributiecentra uit te rusten met een automatisch magazijnsysteem wordt een grote efficiëntie en snelheid gegarandeerd bij de ontvangst, de opslag en de verzending van goederen. Het vermindert ook de kosten die in het magazijn ontstaan door menselijke vergissingen en zorgt voor een volledige veiligheid van de producten en de operators.
Laten we eens kijken naar 6 trends in magazijn automatisering die interessant zijn voor bedrijven in verschillende sectoren:
1. Automatisering van de orderpicking
Het klaarzetten van bestellingen is één van de meest veeleisende werkzaamheden in een magazijn, omdat het veel middelen en tijd vergt. Bij handmatige orderpicking lopen operators het magazijn af op zoek naar de artikelnummers en leggen die bij elkaar op een orderpickkar of op een ander apparaat voor goederenafhandeling, waarna ze worden verpakt en verzonden.
Om deze activiteit te vereenvoudigen en te stroomlijnen, kiezen sommige bedrijven voor een automatisch magazijnsysteem in hun logistiek distributiecentrum. De optimale oplossingen voor bedrijven met intensieve orderpickactiviteiten zijn de automatische Miniload en de transportbanen voor dozen, waarmee de benodigde goederen voor het klaarzetten van de bestellingen automatisch worden aangeleverd.
Een andere mogelijkheid om het orderpicken te vereenvoudigen is het gebruik van robotarmen die ingezet kunnen worden voor pick and place werkzaamheden, dat wil zeggen het oppakken van artikelen op de ene plek en ze op een andere plek weer neerzetten. Deze robots verplaatsen niet alleen producten snel en foutloos maar ze delen producten ook in en controleren de kwaliteit ervan.
2. Intelligent intern transport
De goederenstromen vormen een zeer repetitieve en tijdrovende activiteit voor de magazijnmedewerkers. Het automatiseren van werkstromen versnelt andere werkzaamheden en stelt operators in staat zich te concentreren op andere taken die een hogere toegevoegde waarde hebben.
Magazijn automatisering omvat gewoonlijk automatisch intern transport. De meest voorkomende zijn de rollenbanen en de transportbanen voor dozen die verschillende zones van een magazijn met elkaar verbinden, zoals bijvoorbeeld de orderpickzone met de verzendzone of het magazijn met de productiezone.
Automatische voertuigen, beter bekend als Automatisch Geleide Voertuigen (AGV's), en Autonome Mobiele Robots (AMR's) zijn ook sterk in opkomst. Dit zijn robots die door het magazijn kunnen bewegen zonder dat iemand ze hoeft te besturen.
3. “Dark warehouses”, volledig geautomatiseerde magazijnen
Automatische magazijnsystemen hebben geleid tot dark warehouses. Dit zijn volledig geautomatiseerde installaties waar geen verlichting aanwezig is omdat er in het gebouw geen menselijke activiteiten plaatsvinden.
Deze magazijnen beschikken over een groot aantal in- en uitgangen. Bovendien zijn de werkzaamheden geautomatiseerd teneinde de productiviteit te verhogen en de middelen te optimaliseren. Dankzij deze dark warehouses worden de kosten gedrukt en wordt de toeleveringsketen duurzamer door een lager energieverbruik. Ook worden menselijke vergissingen voorkomen doordat alle werkzaamheden zijn geautomatiseerd.
4. Automatische laad- en lossystemen voor vrachtwagens
Twee van de meest hectische activiteiten in een magazijn betreft het laden en lossen van goederen bij de laad- en losperrons. Bedrijven die het ontvangst en de verzending van goederen willen versnellen kiezen vaak voor automatische laad- en lossystemen voor vrachtwagens.
Dit is een automatisch intern transportsysteem dat, met minimale tussenkomst van een magazijnmedewerker, het laden en lossen van goederen in magazijnen mogelijk maakt. Deze automatische magazijnsystemen, die zich bij de betreffende perrons bevinden, laden en lossen de vrachtwagens met behulp van robots waarbij de operator nauwelijks hoeft in te grijpen. De voordelen zijn meer veiligheid en het sneller in- en uitladen van goederen.
5. Beheersoftware in de cloud (Saas)
Automatisch magazijnbeheer is heel gebruikelijk in de logistiek. Met het oog op steeds complexere activiteiten is het digitaliseren van processen met behulp van Warehouse Management Software een mogelijkheid, die in overweging wordt genomen door bedrijven die de producten en werkzaamheden in hun magazijnen nauwkeurig onder controle moeten kunnen houden.
De SaaS-modus van beheersoftware die gebaseerd is in de cloud, is een zeer interessante manier om het magazijnbeheer te automatiseren: de gegevensverwerking en -opslag worden overgeheveld naar externe servers. Volgens een studie van Grand View Research kiezen bedrijven voor de SaaS-modus van beheersoftware omdat de implementatie ervan minder kosten met zich meebrengt dan de on-premise versie.
6. Gegevensanalyse in het tijdperk van big data
In de logistiek is het gebruik van big data één van de pijlers van de automatisering van de toeleveringsketen. Automatische magazijnen genereren een grote hoeveelheid gegevens zoals de oorsprong en bestemming van producten of de omvang en inhoud ervan, waarmee een enorm potentieel is gemoeid. Door al deze gegevens te analyseren en om te zetten in waardevolle informatie ten behoeve van een betere besluitvorming, kan een bedrijf meer uit het magazijn halen en de toeleveringsketen optimaliseren.
Dankzij software zoals Supply Chain Analytics van Mecalux, weten bedrijven in real time precies wat er gebeurt in hun logistieke installaties. Big data zijn essentieel voor de goede werking van een automatisch magazijnsysteem want met waardevolle informatie, zoals bijvoorbeeld de omzet, worden de verplaatsingen van automatische apparatuur voor goederenafhandeling geoptimaliseerd.
Automatisering van magazijnen: optimale efficiëntie
Geconfronteerd met een zeer concurrerende markt en uitdagingen, zoals verzending binnen 24 uur of de seizoensgebondenheid van de vraag, zijn bedrijven op zoek naar oplossingen die hen in staat stellen hun concurrentievermogen te handhaven door de werkzaamheden te stroomlijnen en vergissingen te voorkomen. Het implementeren van een automatisch magazijnsysteem is uitgegroeid tot dé oplossing die bedrijven meer efficiëntie biedt. De apparatuur voor goederenafhandeling functioneert 24 uur per dag, 7 dagen per week, waarbij het zelfstandig producten in- en uitslaat.
Mecalux heeft talrijke installaties voorzien van automatische magazijnsystemen waarmee aan de meest veeleisende behoeften van bedrijven uit allerlei sectoren tegemoet wordt gekomen. Projecten zoals dat van Intersurgical in Litouwen, dat aan het begin van de pandemie aan de groeiende vraag naar beademingsapparatuur moest voldoen, of dat van de Franse coöperatie COVAP, die besloot haar logistiek te automatiseren om 10.000 artikelen op slechts 370 m² onder te brengen, zijn twee voorbeelden van de vele uitgevoerde projecten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag hoe een automatisch magazijnsysteem u kan helpen om aan al uw logistieke behoeften tegemoet te komen.