Voor- en nadelen van cross docking
Cross docking is een manier van ordervoorbereiding waarbij de fase van goederenopslag wordt overgeslagen. Wanneer het goed georganiseerd wordt, versnelt het de voorbereiding en de verzending van de goederen, en vermindert het de bedrijfskosten.
Wat zijn de voordelen van cross docking? Onder welke omstandigheden is dit een doeltreffende taktiek? Wat zijn de nadelen? Laten we eens in detail kijken naar de antwoorden op al deze vragen:
Belangrijkste voordelen van cross docking
1. Tijdwinst: hoewel het nodig is een zone in het magazijn te reserveren voor het controleren en verpakken van de binnenkomende goederen, komt er door cross docking ruimte vrij in de magazijnstellingen en dalen de opslagkosten.
2. Minder logistieke verrichtingen en afhandelingen: het lossen van de goederen, het controleren van de kwaliteit en het verpakken en verzenden van bestellingen blijven behouden, maar de tussenstappen zoals orderpicking en opslag verdwijnen. Het risico dat de produkten worden beschadigd, wordt daardoor tot een minimum beperkt. Bovendien moet worden opgemerkt, dat een van de voordelen van cross docking is dat het de productiviteit van de logistieke medewerkers verhoogt.
3. Kortere levertijden en een meer flexibele toeleveringsketen: met cross docking bespaart u tijd bij het verzenden van goederen door het traditionele proces te vereenvoudigen. Hierdoor kunt u uw klanten beter van dienst zijn.
4. Verminderde CO2-voetafdruk van de toeleveringsketen: cross docking bespaart energie in vergelijking met het verplaatsen van goederen binnen het magazijn, waardoor een groener supply management mogelijk wordt.
Wanneer cross docking doeltreffend wordt toegepast, kunnen magazijnen en distributiecentra de tijd die nodig is om hun werkzaamheden te voltooien, verkorten en zo hun winstgevendheid verhogen.
Nadelen van cross docking
1. Het brengt een investering met zich mee: misschien moet u uw magazijn opnieuw indelen om een ruimte te reserveren voor het verpakken van goederen, of moet u het WMS herconfigureren om de logistieke goederenstromen via cross docking te optimaliseren.
2. Het vereist een goede coördinatie van alle aspecten van de toeleveringsketen of Supply Chain: dit betekent bijvoorbeeld dat leveranciers en afnemers met verenigbare etiketteersystemen moeten werken. Ook moeten de verschillende logistieke softwareprogramma’s die door de magazijnmedewerkers gebruikt worden met elkaar verbonden worden (software voor voorraadbeheer, wms-software, enzovoort).
3. Het kost tijd om de goederenstromen te plannen en te coördineren: zonder een adequate synchronisatie tussen vraag en aanbod is het niet raadzaam om cross docking in een magazijn toe te passen. Wij raden u aan het te gebruiken als u daardoor minder tijd kwijt bent aan het plannen van de logistieke goederenstromen.
Wanneer is cross docking in uw magazijn aan te raden?
1. Als u grote hoeveelheden goederen verwerkt en de vraag stabiel is: als uw goederenstromen constant zijn en u deze met een kleine foutmarge kunt voorspellen. Dankzij cross docking kunt u de logistieke goederenstromen efficiënt plannen en hoeft u geen grote hoeveelheden veilgheids- of buffervoorraden meer op te slaan.
2. Wanneer u werkt met producten die een uiterste houdbaarheidsdatum of uiterste verkoopdatum hebben: in de voedingsmiddelenindustrie bijvoorbeeld moeten de levensmiddelen bij ontvangst lang genoeg houdbaar zijn om te kunnen worden verkocht. In dit geval is het voordeel van cross docking dat het bijdraagt tot een vermindering van de kosten voor gekoelde opslag.
3. Als u te maken hebt met pieken in de vraag: cross-docking is een efficiënte manier om uw logistieke goederenstromen te organiseren tijdens de uitverkoop of speciale promotieacties. Deze methode wordt veel gebruikt door grootwinkelbedrijven en discounters.
4. Voor grote artikelen met een hoge omloopsnelheid: wanneer een klant bijvoorbeeld meubels of huishoudelijke apparaten koopt, verwacht hij een snelle levering. Om de kosten te drukken, beperken vele winkeliers hun voorraden in hun verkooppunten en gebruiken zij cross docking in hun distributiecentra: op die manier kunnen ze sneller inspelen op de vraag.
Al deze voor- en nadelen van cross docking maken dat deze methode geleidelijk ingang vindt bij grootwinkelbedrijven, bij logistieke dienstverleners (3PL) en in magazijnen van de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de chemische industrie. Als u meer informatie wenst over deze methode om logistieke stromen te organiseren, aarzel dan niet om ons artikel «Voorbeeld cross docking: bedrijven die het toepassen» te lezen, waarin onze klanten vertellen wat het hen heeft opgeleverd.