Cobots: robots die samenwerken ten dienste van het magazijn
Cobots of collaboratieve robots maken al deel uit van tientallen logistieke processen die in het magazijn plaatsvinden. Van goederenvervoer tot orderpicking: deze technologie zorgt voor grotere efficiëntie in de Supply Chain.
Veel sectoren zoals de automobielsector en de detailhandel gebruiken deze technologie al. Waarom? Volgens een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zal e-commerce in 2022 een omzet behalen van meer dan 6 biljoen dollar. Volgens MIT zijn mensen ook 85% productiever als ze met een robot samenwerken.
In dit artikel definiëren we wat cobots zijn, wat ze kunnen betekenen voor de Supply Chainen wat hun toekomst is in het magazijn.
Wat zijn cobots? Definitie van collaboratieve robots
Cobots of collaboratieve robots zijn robots die zijn gemaakt om samen te werken met operatoren. De bedoeling is dat ze werknemers ontlasten van de meest repetitieve, complexe of gevaarlijke taken.
Deze innovatie is beschikbaar voor magazijnen omdat ze twee belangrijke technologieën combineert: kunstmatige intelligentie en machineleren. Cobots vervangen de operatoren niet, maar leren van hen om uiterst nauwkeurige taken uit te voeren zonder fouten.
Wat betekent de intrede van collaboratieve robots in de logistiek? Machines zullen de meest repetitieve processen overnemen, waardoor mensen zich beter kunnen concentreren op taken die een toegevoegde waarde hebben voor de logistiek: gegevensanalyse, strategische beslissingen, enz.
In grote magazijnen of distributiecentra verhogen cobots de efficiëntie bij orderpicking. Ze verplaatsen zich door het magazijn en zo hoeven pickers hun werkpost niet meer te verlaten.
Voordelen van collaboratieve robots
Maar wat zijn de belangrijkste voordelen van het automatiseren van de logistiek met cobots?
- Grotere precisie: de integratie van deze machines in logistieke processen minimaliseert fouten als gevolg van handmatige werking.
- Meer veiligheid: cobots nemen de gevaarlijkste taken voor hun rekening, waardoor het risico op ongevallen voor zowel de operator als de goederen afneemt.
- Verhoogde productiviteit: collaboratieve robots werken zonder onderbreking en ondersteunen de operator bij de meest repetitieve en fysiek veeleisende taken, zodat deze maximaal kan presteren.
- Lagere bedrijfskosten: door een grotere efficiëntie en minder fouten worden de middelen van het bedrijf geoptimaliseerd.
- Flexibiliteit en schaalbaarheid voor het magazijn: cobots kunnen worden ingezet bij meerdere logistieke taken, waardoor workflows in het magazijn kunnen worden aangepast aan orders en seizoensgebonden producten.
Al deze voordelen hebben geleid tot een explosieve groei van deze technologie in opslagfaciliteiten. Volgens prognoses van het adviesbureau Loup Ventures zal de markt voor collaboratieve robots tegen 2025 6,34 miljard dollar waard zijn
Voorbeelden van collaboratieve robotica
Collaboratieve robots worden tegenwoordig vooral ingezet bij repetitieve logistieke activiteiten die fysiek zwaar zijn voor de operator. Enkele voorbeelden:
- Picking: zowel bij orderpicking als bij pick&place processen (een product van de ene locatie ophalen en op een andere plaats neerzetten) kunnen collaboratieve robots een aanzienlijke bijdrage leveren, omdat ze flexibeler en efficiënter zijn dan een traditionele operator.
- Verpakking en montage: goederen verpakken of samenbrengen op een pallet is meestal een traag proces. Daarom worden cobots gebruikt om deze handmatige taken te optimaliseren.
- Kwaliteitscontrole: de technische controle tijdens de goederenontvangst is een complexe taak, aangezien er meerdere parameters moeten worden bepaald, zoals de toestand van de pallet, het aantal ontvangen eenheden, enz. Door een camera in te bouwen in een cobot wordt het werk efficiënter en dalen de totale logistieke kosten van het bedrijf.
Normering voor collaboratieve robots: ISO 15066
Om een de groeiende logistieke sector te regelen, heeft de Internationale Organisatie voor de Normalisatie (ISO) norm ISO/TS 15066:2016 ingevoerd.
Deze norm controleert de veiligheid in industriële werkomgevingen om een doeltreffende samenwerking tussen operatoren en robots mogelijk te maken. Dit is bedoeld om risico's voor de werknemers tijdens hun werkzaamheden te voorkomen.
De internationale norm legt ook richtsnoeren en criteria vast voor het juiste ontwerp en de juiste uitvoering van een magazijn en de bijbehorende werkstromen om de integriteit van de werknemers te garanderen. ISO/TS 15066:2016 legt bijvoorbeeld de minimale veiligheidsafstand tussen de collaboratieve robot en de operator vast.
Cobots vs. industriële robots
De internationale organisatie ISO heeft het begrip industriële robotica gedefinieerd als onderdeel van ISO 8373:2012: een robot is "een automatisch bestuurde multifunctionele programmeerbare machine met drie of meer assen, die stationair of mobiel kan zijn en waarvan het gebruik beperkt is tot industriële automatiseringstoepassingen".
Het belangrijkste verschil tussen een cobot en een traditionele industriële robot is zijn rol in het magazijn: waar een collaboratieve machine - zoals de naam al aangeeft - de operator bijstaat om zijn taken efficiënter uit te voeren, is een industriële robot bedoeld om werknemers volledig te vervangen.
Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen cobots en industriële robots?
Cobots | Industriële robots |
---|---|
Kunnen meerdere taken aan | Voeren een enkele taak uit met maximale precisie |
Machineleren: vaardigheden leren | Voorgeprogrammeerd, kan niet om met onvoorziene gebeurtenissen |
Licht | Meestal zwaar en beperkt qua bewegingsvrijheid |
Menselijke interactie | Geen samenwerking met operatoren |
Meer robots en meer specialisten: zo zal de robotica in het magazijn eruitzien
De toekomst ligt dus in de samenwerking tussen mensen en robots in het magazijn. Dat blijkt uit een recente studie van het Amerikaanse adviesbureau Forrester, dat stelt dat robotica tegen 2025 16% van de huidige banen zal doen verdwijnen en 9% nieuwe banen zal creëren.
Waarom? Kunstmatige intelligentie zal mechanische taken vervangen en nieuwe functieprofielen met toegevoegde waarde vereisen, zoals automobielspecialisten, roboticaprogrammeurs of content creators.
Samen met de invoering van Warehouse Management systemen zullen cobots de efficiëntie en productiviteit van het magazijn vergroten. Uiteindelijk is het niet de bedoeling om banen te schrappen, maar om de activiteiten van de operatoren aan te vullen zodat de kwaliteit van hun werk gewaarborgd is.