AMR vs. AGV: wat is het verschil en welke oplossing is beter?
Het gebruik van automatische systemen om goederen te vervoeren, zoals AGV (Automatisch Geleide Voertuigen) of AMR (autonome mobiele robots) is een zeer efficiënte manier om verschillende gebieden van een magazijn, logistiek of productiecentrum met elkaar te verbinden. Net als automatische transportbanden worden zij gebruikt in omgevingen met een voortdurende en repetitieve materiaalstroom. Hierdoor besparen ondernemingen tijd, wordt de productiviteit verhoogd en het aantal ongevallen verminderd.
AGV's, automatisch geleide voertuigen, hebben de afgelopen decennia de markt gedomineerd. De laatste jaren is er echter een sterke concurrent opgedoken: AMR's, ook wel intelligente autonome robots genoemd, die zich verplaatsen en werken zonder vooraf bepaalde routes.
Maar wat zijn de verschillen tussen de twee automatische transportsystemen? We bekijken het in dit artikel.
Navigatiesysteem: geleid vs. autonoom
Het belangrijkste verschil tussen AMR's en AGV's ligt in het navigatiesysteem dat zij gebruiken. AGV's volgen een vooraf bepaalde route. Autonome AMR-robots daarentegen passen hun traject aan op basis van real-time feedback uit de omgeving.
AMR's worden ook geholpen door technologieën als kunstmatige intelligentie en kunnen zo hun route door het magazijn bepalen met behulp van plannen, zonder dat er gidslijnen, kabels of magneetstrips nodig zijn. Daarom worden AMR's bestempeld als autonome voertuigen.
AGV's hebben echter slechts minimale ingebouwde intelligentie en bewegen op een geleide manier langs een gesloten lus.
Aanpassingsvermogen: gesloten versus vrij circuit
AGV's, die in een gesloten lus bewegen, zijn zeer efficiënt in het volgen van een vooraf bepaalde route die niet gewijzigd kan worden. Als ze dus een voorwerp tegenkomen dat de weg blokkeert, zoals een doos of pallet, moeten ze onmiddellijk stoppen om een botsing te voorkomen en wachten ze tot het obstakel wordt verwijderd.
AMR's maken echter gebruik van kunstmatige intelligentie en beschikken over ingebouwde camera's, sensoren en laserscanners. Hierdoor zijn ze in staat een alternatief pad te volgen als een obstakel hun pad kruist.
Beide systemen zijn zeer veilig dankzij de uitgebreide veiligheidsapparatuur en -opties, zoals lasersensoren, camera's, enz.
Snelheid en laadvermogen: zware versus lichte goederen
Beide automatische transportsystemen kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de klant. Zo zijn er AMR's met een capaciteit tussen 100 en 2.000 kg en AGV's die tot 5.000 kg kunnen vervoeren.
De bewegingssnelheid is steeds min of meer gelijk. De prestaties van beide vervoerssystemen zijn tegenwoordig zeer vergelijkbaar. De snelheid is ook afhankelijk van de behoeften, de lading en de ruimte waarin de voertuigen zich bewegen.
Andere automatische transportsystemen
Naast AMR en AGV's zijn er twee andere gangbare systemen voor het automatische vervoer van goederen op de markt in magazijnen met een hoge graad van robotisering en veel goederenbewegingen:
- Transportbanden. Transportbanden bestaan uit een reeks rollen die de lading ondersteunen en langs een traject voortbewegen. Het systeem beschikt over elektromotoren die de lading gecontroleerd en veilig laten bewegen.
- Elektrisch Monorailsystemen. Dit systeem bestaat uit automatische karretjes, die in twee vormen bestaan: bovengronds en op de grond. Monorails rijden op geëlektrificeerde rails.
Beide geautomatiseerde transportsystemen kunnen worden geïntegreerd met verschillende onderdelen (transportbanden met rollen of kettingen, draaitafels, liften, enz.). Deze worden gecombineerd of bevestigd aan verschillende onderdelen van het magazijn, afhankelijk van de lading.
AGV en AMR: wat is beter?
Welk geautomatiseerd transportsysteem het beste is hangt af van de doelstelling van het bedrijf, hun gebruik en de logistieke planning. Elk systeem heeft sterke en zwakke punten, dus afhankelijk van de toepassing of omgeving zal een van beide het meest geschikt zijn.
Met andere woorden, als het project lange afstanden vereist, met verschillende routes die niet altijd hetzelfde patroon volgen of als het magazijn vol obstakels ligt, is AMR handiger. Zo heeft Mecalux onlangs het nieuwe magazijn van Normagrup, de Spaanse leider op de markt van noodverlichting, uitgerust met een automatisch magazijn voor dozen die met de productielijnen verbonden zijn met vier intelligente autonome voertuigen. Telkens wanneer de montage van een kit klaar is, verwittigt het Easy WMS van Mecalux de software die de AMR beheert zodat een voertuig het komt ophalen en naar de juiste productielijn brengt.
AGV's zijn ideaal voor lange trajecten die vrij zijn van obstakels en van tevoren zijn vastgelegd en niet wijzigen. Dit is het geval voor het project dat Mecalux heeft uitgevoerd voor de Franse papierfabrikant Clairefontaine. Hierbij is aan één zijde van het magazijn een gangpad geopend waar alleen AGV's mogen rijden die de goederen van het productiecentrum naar het magazijn verplaatsen.
Transportbanden zijn echt nuttig om lange afstanden af te leggen, ook al nemen zij een vaste ruimte in. Dit zien we in het magazijn van Venis (Porcelanosa Groep) gebouwd door Mecalux. Hier werd een ondergrondse tunnel met transportbanden over een afstand van een kilometer aangelegd om het magazijn met de fabriek te verbinden.
Monorails zijn aanbevolen als iets meer flexibiliteit is vereist, zoals het geval is in het sappenmagazijn van Sokpol in Polen, dat met het productiecentrum is verbonden via een monorail. Dit transportsysteem haalt 100 m/min en garandeert een constante goederenstroom.
Een automatisch transportsysteem voor elke behoefte
Alle geautomatiseerde transportsystemen hebben een aantal voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij het inrichten van een logistiek magazijn. AGV's kunnen nuttig zijn bij het stroomlijnen van intern transport tussen zones als de route vrij is van obstakels, terwijl AMR's zeer efficiënt zullen zijn bij het verbinden van zones waar het verkeer complexer is en de route verandert.
Overweegt u om de productbewegingen in uw magazijn te automatiseren? Dan kunt u het beste het advies inwinnen van een holistische leverancier zoals Interlake Mecalux. Wij hebben uitgebreide ervaring in het ontwerpen, produceren en installeren van alle soorten intralogistieke oplossingen. Ons veelzijdige assortiment AMR's dekt uiteenlopende behoeften, van het verplaatsen van afzonderlijke dozen tot het transporteren van orderverzamelrekken en pallets. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over onze automatiseringsoplossingen.