Aangedreven rollenbanen: wanneer deze installeren?
De magazijnmedewerkers leggen heel wat kilometers af in de loop van een werkdag. Om tijdrovende verplaatsingen tijdens het orderverzamelen tot een minimum te beperken, zijn aangedreven rollenbanen de ideale oplossing. Het gebruik van dit systeem kan het aantal bestellingen dat wordt verzameld verviervoudigen, waardoor de productiviteit van het magazijn aanzienlijk toeneemt.
In dit artikel wordt ingegaan op de situaties waarbij aangedreven rollenbanen voor magazijnbakken of pallets moeten worden geïnstalleerd. Bovendien worden de werking en de toepassingen van de verschillende soorten aangedreven rollenbanen die op de markt verkrijgbaar zijn, gepresenteerd en geanalyseerd.
Wat zijn aangedreven rollenbanen?
Aangedreven rollenbanen vormen als geheel een automatische band voor goederenafhandeling, die laadeenheden verplaatst, groepeert en/of overbrengt van de ene plek naar de andere. Hiermee kunnen twee loodsen met elkaar worden verbonden, een magazijn met een productie-eenheid, of twee verschillende zones van eenzelfde magazijn.
De voornaamste taak van aangedreven rollenbanen is het sneller verplaatsen van goederen om tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen, vooral wanneer de af te leggen afstand en het gewicht van de te verplaatsen laadeenheden toenemen. Het is een veelzijdig transportsysteem: meerdere circuits kunnen worden gecreëerd al naargelang de behoeften van elke installatie.
In tegenstelling tot conventionele transportbanden, zijn aangedreven rollenbanen uitgerust met elektromotoren die de laadeenheden, dit kunnen pallets of magazijnbakken zijn, op een gereguleerde manier verplaatsen. Deze transportbanden bestaan uit een reeks rollen die de lading ondersteunen en over een circuit voortbewegen.
De werking van aangedreven rollenbanen
De werking van aangedreven rollenbanen is sterk afhankelijk van het type circuit en de aansluitingsvereisten waaraan deze moeten voldoen. In het algemeen is er voor aangedreven rollenbanen een besturingssysteem nodig: een WCS oftewel een Warehouse Control System. Met uitzondering van plug & play transportbanden voor pallets, die alleen in enkelvoudige circuits worden gebruikt, met één of meerdere vertrekpunten en één eindpunt. De energie die de motor van de plug & play transportbanden aandrijft, wordt overgebracht door de ene transportband met de andere te verbinden.
Voor middelmatig complexe circuits, bestaande uit meerdere begin- en eindpunten, is het Warehouse Control System (WCS) verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verplaatsingen en het coördineren ervan met andere robots. Hoe het werkt: de rollenbanen zijn uitgerust met foto-elektrische sensoren die voortdurend de locatie van de goederen controleren. Op deze manier kan het controlesysteem op tijd instructies doorgeven aan de andere systemen zodat het product het traject kan vervolgen.
Voor zeer complexe trajecten met een grote verscheidenheid aan begin- en eindpunten, waarbij rollenbanen samenwerken met andere robotica zoals hefsystemen of shuttles, is naast het WCS ook een warehouse management systeem nodig dat fungeert als het brein van het magazijn. Naast het coördineren van de verplaatsingen van de verschillende automatische apparaten, optimaliseert dit systeem ook de goederenstromen, en controleert het de voorraad van elke referentie in real time.
Bovendien zijn gemotoriseerde rollenbanen uitgerust met beschermelementen zoals veiligheidshekwerken, gangpaden voor voetgangers of gecontroleerde toegangsdeuren, met als doel een optimale veiligheid voor de magazijnmedewerkers en de goederen te garanderen. Andere apparaten zoals bijvoorbeeld wikkelmachines, omsnoeringsmachines, weegschalen of automatische deuren kunnen ook deel uitmaken van het transportbanen circuit. Daarnaast is het gebruikelijk om een kwaliteitscontrole-post te installeren waar de toestand, het gewicht en de afmetingen van de laadeenheid worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze overeenkomen met de vereisten van de installatie.
Soorten rollenbanen
Elk circuit bestaat uit een of meer soorten transportbanen om een soepele, continu en veilige verplaatsing van goederen te garanderen. Het type transportband varieert al naargelang het voor pallets of magazijnbakken is.
Aangedreven rollenbanen voor pallets, kunnen laadeenheden van 800 x 1000 x 1200 mm met een maximaal gewicht van 1500 kg dragen:
- Rollenbanen: worden in magazijnen het meest gebruikt. Hiermee worden goederen, tegen lage kosten, verplaatst in het magazijn tussen twee punten en over lange afstanden. De afstand tussen de pallets wordt geregeld door foto-elektrische sensoren die de scheiding handhaven. Verplaatsingssnelheid: tussen de 10 à 20 meter per minuut.
- Rollenbanen met kettingtransportbanden: samengesteld uit rollen en kettingen, kunnen de richting en oriëntatie van de pallet wijzigen.
- Roterende rollenbaan: verandert de richting waarin de pallet zich verplaatst en bepaalt de locatie. De pallet kan in willekeurig welke richting geplaatst worden ten opzichte van het beginpunt.
- Transportband voor groepering: deze wordt gebruikt om de pallets achter elkaar op te slaan, waarbij een kleine afstand tussen de pallets behouden blijft. Zeer geschikt voor bufferzones. Wanneer de voorste pallet naar voren verschuift, verplaatsen de rollen de pallet erachter, die dan de vrijgekomen plek inneemt.
- Hellende rollenbaan: wordt gebruikt om pallets op het transportcircuit te plaatsen met behulp van een pompwagen. Hierbij zijn heftrucks niet nodig.
De verschillende soorten aangedreven rollenbanen voor magazijnbakken. De meest gebruikte:
- Rollenbaan: verplaatst de dozen in een rechte lijn, met een kleine ruimte tussen de verschillende dozen. Tevens kan de rollenbaan gebruikt worden voor het groeperen van dozen, hierbij worden de dozen vlak achter elkaar gezet.
- Rollenbaan met continu aandrijving: ideaal voor lange afstanden en grote volumes. In tegenstelling tot de vorige, staan de dozen tegen elkaar aan.
- Rollenbaanbocht: dient om een bocht in de rollenbaan te vormen. De hoek van de curve is aanpasbaar.
- Gemengde rollenbaan met transportband: hierdoor kan een magazijnbak 90º van richting veranderen. Het bevat een inklapbare stopper die de rechte lijn garandeert bij kruisingen en overgangen.
- Rollenbaan met heffunctie: is bedoeld om de magazijnbak op te pikken of over te dragen aan de magazijnkraan tijdens het in- of uitslaan van goederen in automatische magazijnen
- Transportband voor picking: dankzij het ergonomische ontwerp kunnen de transportbanden als orderverzameltafels worden gebruikt.
Het gamma transportbanen en -banden is zeer uitgebreid. De eisen van de installatie moeten dus in detail worden geanalyseerd om het meest geschikte systeem te kunnen kiezen.
Toepassingen van automatische transportbanden
Aangedreven rollenbanen zijn veelzijdig en bieden oplossingen voor velerlei toepassingen bij het ontwerpen van een transportcircuit. De belangrijkste toepassingen en gebruiksmogelijkheden:
- De connectie tussen de verschillende zones in een magazijn. Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte toepassing. De keuze van de te koppelen zones is groot, maar de meest voorkomende is het koppelen van twee afzonderlijke magazijnen of een magazijn aan de productiezone. Het magazijn van Cistér in Portugal bijvoorbeeld, gebruikt aangedreven rollenbanen om dagelijks 600 pallets van de productiezone naar het magazijn te verplaatsen. De transportbanen verbinden ook de omliggende ruimten van de automatische magazijnen met de orderpick- en voorbereidingszones, zoals het geval is bij de multinational HAVI, wiens magazijn over drie van dergelijke zones beschikt.
- Ontvangst, distributie en verzending van goederen. Aangedreven rollenbanen worden op grote schaal gebruikt voor het uitvoeren van specifieke handelingen in de ontvangst- en verzendzone, waar de laad- en losperrons zich bevinden. In het magazijn van de keramiekproducent Ceramika Paradyż, bijvoorbeeld, fungeren ze als voorlaadkanalen waarbij elk kanaal per bestelling of bezorgroute wordt ingedeeld. De pallets worden op deze manier gegroepeerd tot ze in de vrachtwagens worden geladen. Voor het automatisch laden en lossen van vrachtwagens, ook wel ATLS (Automatic Truck Loading Systems) genoemd, worden aangedreven rollenbanen geïnstalleerd. Ze zijn ideaal om de doorstroming en de veiligheid van de goederenontvangst en de verzendingen te verhogen. Dit is het geval in het magazijn van het Spaanse levensmiddelenbedrijf Grupo Siro.
De aangedreven rollenbanen zorgen voor een automatische verbinding tussen de verschillende zones en activiteiten, zodat de magazijnmedewerker zich niet hoeft te verplaatsen, er minder storingen zijn en het interne transport wordt verbeterd.
De voordelen van aangedreven rollenbanen
De voordelen van aangedreven transportbanen kunnen als volgt worden samengevat:
- Hogere productiviteit. Automatisch aangedreven rollenbanen optimaliseren de goederenstromen, zorgen 24 per dag voor een ononderbroken doorvoer en verkorten de laad-, los- en verplaatsingstijden.
- Besparingen. Ze bieden een snel return on investment (ROI) door het vermijden van repetitieve handelingen, het verhogen van de productiviteit en het mogelijk maken van het overplaatsen van interne medewerkers naar andere posities. Bovendien zijn deze constructies zeer sterk en duurzaam.
- Optimale veiligheid. Aangezien de magazijnmedewerkers de goederen niet langer handmatig hoeven af te handelen en ook het vervoer met heftrucks wordt beperkt, worden blessures vermeden en wordt het risico op ongevallen tot een minimum beperkt. Bovendien zijn de transportbanen en -banden uitgerust met talrijke elementen die de veiligheid van zowel de goederen als de magazijnmedewerkers zelf garanderen.
- Veelzijdigheid. Deze apparatuur voor goederenafhandeling kan volledig op maat worden gemaakt, dankzij de grote verscheidenheid aan onderdelen die kunnen worden ingebouwd. U kunt verschillende soorten circuits ontwerpen die kunnen worden aangepast en uitgebreid al naar gelang de behoeften van uw bedrijf.
Kortom, automatische aangedreven rollenbanen vormen een intern transportsysteem dat de productiviteit van uw magazijn verhoogt en de logistieke kosten verlaagt.
De oplossing voor elk magazijn
Aangedreven rollenbanen worden vaak geassocieerd met automatische magazijnen, omdat hun aanwezigheid in dit soort installaties onontbeerlijk is. Steeds meer bedrijven met conventionele magazijnen installeren ook transportbanen of -banden, om de productiviteit en veiligheid te verhogen.
Mecalux installeert al tientallen jaren transportbanen en -banden in allerlei soorten magazijnen. Hun veelzijdigheid maakt het mogelijk een veelheid aan circuits te installeren, aangepast aan de specifieke kenmerken van elke installatie en elke klant. Als u besloten hebt om het interne transport van uw magazijn te verhogen, neem dan contact op met Mecalux. Wij geven u graag advies en zullen u helpen om de beste oplossing voor uw behoeften te bepalen.