Waarom 5G een revolutie teweeg zal brengen in de industrie
5G zal het gebruik van robotica in industrie 4.0 radicaal veranderen, waardoor magazijnen efficiënter en veiliger zullen kunnen werken. De manier waarop we zaken doen is grondig veranderd door de mondialisering. De industrie gaat nu nog een stap verder met 5G waarbij machines, goederen en mensen volledig met elkaar verbonden worden.
In dit artikel analyseren we niet alleen wat 5G is, maar ook hoe het aanpassingsproces van deze technologie eruit zal zien en vooral wat de voordelen voor de industrie zullen zijn.
Wat is 5G? Definitie en voordelen van deze technologie
5G is de vijfde generatie mobiele communicatie, volgens de IMT-2020-norm die door de Internationale Telecommunicatie-Unie (ITU) is vastgesteld. Het is dus de overtreffende trap van 4G, de technologie die momenteel wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen slimme apparaten.
Wat is het verschil tussen 5G en 4G? In de eerste plaats de snelheid waarmee gegevens worden uitgewisseld. Als we kijken naar de eerste use cases bij telecombedrijven zoals Vodafone (in Europa), Verizon (in de VS) of EE (in het VK) behalen 5G-apparaten verbindingssnelheden die 10 tot 20 keer sneller zijn dan de huidige 4G.
Maar net zo belangrijk als de grotere snelheid is de lagere latentie. Dat is de tijd die nodig is om de overdracht van een gegevenspakket op het netwerk op te starten. Wat belooft 5G? Bij 5G wordt die vertraging beperkt tot 1 à 2 milliseconden, 90% lager dan bij 4G.
Daarom zal 5G de flow van de toeleveringsketen in industrie 4.0 optimaliseren door op volle snelheid ─ en veilig ─ te communiceren tussen verschillende industriële apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.
Welke gevolgen zal de komst van 5G hebben voor de logistiek?
Waar bekabelde verbindingen niet mogelijk zijn, gebruiken geautomatiseerde onderdelen in een magazijn wifi of bluetooth. Dat leidt vaak tot interferentie en onveilige verbindingen tussen apparaten.
5G zal het voor apparaten gemakkelijker maken om snel en foutloos gegevens over het internet te versturen. Dit zal de privacy verbeteren en de uitwisseling van informatie in het magazijn stroomlijnen.
Bovendien zal 5G de productiviteit in het magazijn radicaal veranderen. De latentie in de verbinding tussen operatoren en gerobotiseerde onderdelen zal afnemen wat de volgende voordelen biedt:
- Meer cycli/uur: een sneller netwerk betekent dat mechanische onderdelen van het magazijn efficiënter werken.
- Lagere bedrijfskosten: 5G-beveiliging zal fouten bij magazijnwerkzaamheden verminderen, waardoor bedrijven onnodige kosten besparen.
In magazijnen waar voice picking wordt toegepast of waar terminals met radiofrequentie worden gebruikt, zorgt de lagere datalatentie voor een toename van het aantal picks per uur. Dit verhoogt de productiviteit van de operator en, bijgevolg, een hogere winst voor het bedrijf.
5G zal waarde toevoegen aan het beheer van goederen in doorvoer: aangezien alle elementen van de toeleveringsketen geïntegreerd worden, kan men kritieke beslissingen nemen met meer informatie, zoals routing in real time.
Bijgevolg zal transport éen van de onderdelen van de toeleveringsketen zijn die het meest te maken krijgt met de komst van 5G: van voertuigen zonder bestuurders tot drones, 5G opent een wereld van mogelijkheden op dit vlak.
5G: welkom in het robottijdperk
5G zal de rol van robotica in het magazijn zeker bestendigen. Een studie van het Amerikaanse adviesbureau ABI Research concludeert dat automatisering in het komende decennium een hoge vlucht zal nemen. Ze voorspellen dat er 50.000 gerobotiseerde magazijnen zullen zijn tegen 2025. Momenteel zijn dat er 4.000 over de hele wereld.
In totaal zullen in de komende tien jaar naar verwachting meer dan 4 miljoen robots in de logistieke sector actief zijn. 5G zal zorgen voor een instant-verbinding en meer veiligheid tussen alle onderdelen van het magazijn.
Objecten die nu al geïntegreerd zijn in logistieke processen, zoals pickingarmen, magazijnkranen of RF-scanners, zullen efficiënter, flexibeler en veiliger worden dankzij 5G.
De intrede van de 5G-technologie houdt dus twee belangrijke verbeteringen in voor de industriële logistiek:
- Lagere risico's voor medewerkers: dankzij 5G en de hogere datasnelheden en verminderde latentie kunnen collaboratieve robots ─of co-bots─ worden ingezet in het magazijn. Dat verhoogt de veiligheid van de operatoren.
- Lagere logistieke kosten: met 5G kunnen gespecialiseerde teams gevormd worden die zich niet in het magazijn hoeven te bevinden om de machines te bedienen. Dit bespaart kosten voor bedrijven
Big data: hoe de hoeveelheid informatie benutten?
5G maakt het mogelijk om elementen van de logistieke keten met elkaar te laten communiceren: door de snelheid van 5G zal de connectiviteit in het magazijn verbeteren. Hierdoor zal de hoeveelheid informatie en gegevens toenemen die in elke stap van de toeleveringsketen worden geproduceerd.
Als alle magazijnactiviteiten in hetzelfde krachtige en veilige netwerk samenkomen, worden de verschillende onderdelen van de toeleveringsketen geïntegreerd, waardoor de volledige traceerbaarheid van de goederen wordt gegarandeerd.
Immers, met de komst van deze technologie zal de robotisering van magazijnen worden uitgebreid via betrouwbare netwerken met lage latentie. Zo worden de prestaties van de gemechaniseerde elementen van het magazijn verhoogd en wordt het aantal fouten in het magazijn beperkt.
Met de juiste instrumenten zal de logistiek met big data kunnen anticiperen op markttrends, fouten in operaties kunnen opsporen, oplossingen in de toeleveringsketen kunnen invoeren en natuurlijk nieuwe zakelijke kansen voor de toekomst kunnen ontdekken.
Alle informatie die in het magazijn wordt gecreëerd, plaatst logistiek 4.0 voor een andere uitdaging: hoe kan de enorme hoeveelheid gegevens die zo ontstaat, worden geanalyseerd om de operationele processen in het magazijn te optimaliseren?