MIT en Mecalux lanceren een baanbrekend project om logistieke innovatie te versnellen

03 dec 2024

De samenwerking is gestart in Cambridge en zal vijf jaar duren

Het Center for Transportation & Logistics van het Massachusetts Institute of Technology en de intralogistieke groep Mecalux hebben een vijfjarig samenwerkingsproject gelanceerd dat de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) in de logistiek zal versnellen. Via het Intelligent Logistics Systems Lab van MIT zullen beide partijen onderzoek doen naar nieuwe toepassingen van dit AI-model met groot potentieel voor bedrijven en de samenleving.

“Via onze samenwerking met Mecalux willen we disruptieve innovatie stimuleren, om twee gebruiksscenario’s met grote impact te bereiken waarin AI de besluitvorming in de sector transformeert. We zullen complexe modellen trainen via machine learning die de kosten drukken, de ecologische voetafdruk verkleinen en de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten verbeteren”, legt Dr. Matthias Winkenbach uit, hoofdonderzoeker bij het MIT Center for Transportation & Logistics en de Intelligent Logistics Systems Lab.

Tijdens het eerste jaar van dit baanbrekende project zullen de teams van het Intelligent Logistics Systems Lab en Mecalux twee onderzoekslijnen ontwikkelen die tot doel hebben de innovatie te versnellen. De eerste lijn zal zich richten op het verhogen van de productiviteit van autonome robots in magazijnen. Met behulp van geavanceerde simulaties, optimalisatietechnieken en machine learning zullen onderzoekers een "hive mind" ontwikkelen. Dit betekent dat meerdere robots als één entiteit werken en collectieve beslissingen nemen. “We gaan een nieuwe generatie autonome robots ontwikkelen die leren van menselijk gedrag om zo een grotere samenwerking en efficiëntie in magazijnen te bevorderen”, zegt Winkenbach.

De tweede onderzoekslijn zal zich richten op het trainen van modellen met zelflerende AI. Het Intelligent Logistics Systems Lab zal systemen opleveren die zelfstandig leren op basis van veranderingen in de vraag en inspelen op nieuwe koopgewoonten van klanten. “De huidige distributiesystemen houden geen rekening met de volledige complexiteit van het logistieke netwerk en hebben de neiging om vereenvoudigde aannames te doen. Dit project zal bedrijven met meerdere magazijnen, distributiecentra en winkels helpen automatisch de meest efficiënte manier te bepalen om elke bestelling te leveren op basis van de realtime status van het distributienetwerk”, legt de directeur van het Intelligent Logistics Systems Lab uit.

Dankzij de onderzoekssamenwerking tussen MIT, CTL en Mecalux zullen logistieke experts, magazijnpersoneel en transporteurs hun werk met maximale precisie kunnen uitvoeren. “Mecalux heeft al bijgedragen aan de oprichting van het Intelligent Logistics Systems Lab bij het MIT en nu stelt het zijn praktische ervaring op het gebied van opslag en zijn experts op het gebied van software en automatisering ten dienste van de wetenschap. Zo kan het MIT-onderzoek de logistiek van bedrijven in de toekomst efficiënter maken”, zegt Javier Carrillo, CEO van het opslagtechnologiebedrijf Mecalux.